Ljepota

Ljepota

Živjeti s atopijskim dermatitisom iz dana u dan

Atopijski dermatitis spada u kronične bolesti, no to ne znači da se simptomi ne mogu ublažiti. Osim lijekovima, na atopijski dermatitis može se djelovati i holistički, načinom života i prehrane.

Kontrolirati atopijski dermatitis ponekad se čini kao nemoguća misija. Okidači za pogoršanje stanja mogu biti različiti i baš je zato važno uvesti promjene u svakodnevni način života.

Izbjegavajte i vruću vodu

Tijekom pogoršanja, u liječenju se koriste lokalni kortikosteroidi, a potom se može prijeći na druge skupine lijekova koji djeluju na smirivanje upale, ali nisu kortikosteroidi. Ukoliko lokalna terapija nije dostatna ili po njenom prestanku ponovno dolazi do pogoršanja, kod težih oblika atopijskog dermatitisa moguće je primijeniti tzv. sistemsku terapiju, to su ili imunosupresivni lijekovi ili novija biološka terapija.

Njega kože, naravno, najbitniji je dio života s atopijskim dermatitisom, čak i kad se stanje smiri. Generalno, u njezi kože treba izbjegavati sve što kožu može iziritirati i narušiti njezinu barijeru.

Treba izbjegavati vruću vodu i agresivne ili isušujuće sastojke. Najbolje se držati mlakih kupki koje će očistiti i hidratizirati kožu bez isušivanja. Obični sapun treba zamijeniti blagim ili posebnim gelom za tuširanje bez sapuna. Umjesto brisanja kože, bolje ju je ostaviti da se osuši na zraku ili osušiti nježnim tapkanjem, a nakon toga nanijeti kremu ili balzam kako bi se zadržala vlažnost kože. Kreme i losione s visokim udjelom vode i alkohola najbolje je izbjegavati u širokom luku.

Atopijski dermatitis često se javlja i kod osoba s alergijama, pa je tako iznimno korisno smanjiti broj alergena u svojoj okolini na minimum. Osim životinjske dlake, peludi i plijesni, čest alergen su grinje, a protiv njih možete se boriti čestim promjenama posteljine, posebnim presvlakama za madrace i jastuke te uklanjanjem tepiha.  

Najčešći alergeni

Osim okolišnih alergena, česti su i alergeni u kozmetici, kao u nekim parfemima, kremama i make-upu. Izloženost alergenima iz hrane također može potaknuti izbijanje simptoma atopijskog dermatitisa, pa bi bilo dobro provjeriti jeste li alergični na neke od sastojaka vaše svakodnevne prehrane, primjerice jaja, kikiriki, mlijeko, ribu, soju ili pšenicu.

Mnoge osobe koje se bore s atopijskim dermatitisom znaju da se simptomi pojačavaju u stresnim razdobljima. Zato je važno uvesti promjene u način života te naučiti tehnike nošenja sa stresom. Meditacija i opuštajuće aktivnosti smanjit će razinu stresa i donijeti dobrobit cijelom organizmu, a ujedno i pomoći držanju atopijskog dermatitisa pod kontrolom.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo