Veliki broj žena kupuje kozmetičke preparate na osnovu izgleda bočice u kojoj se nalaze.
Znaju da je to
 krivo i da bi trebale paziti na stvarni proizvod, ali ponekad srce zakuca brže
 zbog lijepe ambalaže i obećanja kako će njihove brige nestati nanosom samo
 jednog sloja ove ili one kremice.
Morate se
 riješiti impulzivnog zadovoljstva pri kupnji nekog preparata zbog pakiranja i
 proizvode kupiti zbog njihovog sastava. Naučite što se doista nalazi u bočicama
 i što točno stavljate na svoju dragocjenu kožu.
Suočeni s izborom
 nekoliko sličnih proizvoda, uvijek se vodite popisom sastojaka. Provjerite ima
 li taj preparat ono što tražite. Predlažemo mali popis i objašnjenje osnovnih
 sastojaka u koje bi trebali biti upućeni.
 Antioksidansi –
Antioksidansi –
 sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i štite kožu od negativnih
 utjecaja okoliša. Svakako potražite neke od ovih sastojaka: vitamin A
 (retinol), vitamin C (askorbunska kiselina), vitamin E (tocopherol), bio
 flavonid, cink, selen, lecitin isl.
Antiiritanti –
 umiruju kožu kod iritacije. Svakako odaberite aloe veru, zeleni čaj, kola
 ekstrakt, korijen likviricije, panthenol i sl.
UV filter – koji
 štite kožu od UV zraka, točnije od UVA i UVB zraka. Kvalitetni UVA filtri su
 avobenzon i Mexoryl-SX, dok su dobri UVB filtri Parsom MCX, oktil salicilat i
 oksibenzon Vaša dnevna krema mora obavezno imati UV filter.
Silikon – ponaša
 se kao ulje i koristi u 80 posto proizvoda za njegu tijela.
AHA/BHA kiseline
 – voćne kiseline koje vrše kemijski piling kože, što znači da uklanjaju
 površinski sloj mrtvih stanica. Alfa-kiseline to čine kontrolirano do određenog
 stupnja pa je njihova uporaba sigurna, dok beta-kiseline nemaju tu granicu. S
 njihovom aplikacijom treba pripaziti. AHA kiseline uljučuju glikoličnu i
 mliječnu kiselinu, dok je salicilna kiselina jedina vrsta BHA kiseline.
Koagulatori –
 sastojci koji kremi daju teksturu, viskoznost, stabilnost i razmazivost. Među
 najzastupljenijima su razna biljna ulja, ekstrakti algi, kakao maslac, lecitin
 i sl.
K. H.




