Ljepota

Ljepota

4 faktora koja uzrokuju gubitak seksualne želje nakon poroda

Foto: Shutterstock

Iako većina parova prije dolaska potomka vjeruje da se velike promjene u seksualnom životu događaju nekom drugom, vrlo brzo shvate da nisu iznimka i ako se o tome ne razgovara prije dolaska bebe, može doći do velikih problema.

“Nakon poroda, u prvom tromjesečju, 20% žena iskazuje smanjenje seksualne želje, dok njih 20% iskazuje poputni gubitak interesa. Neke žene ipak ne osjećaju nikakve poteškoće i promjene. Do 3 mjeseca nakon poroda smanjena je seksualna želja kod većine žena, što se može nazvati smetnjom, ali nikako poremećajem. Ukoliko problem potraje otprilike 6 mjeseci tada ga možemo definirati kao poremećaj.”, ističe dr. sc. Tanja Jurin, spec. kliničke psihologije, seksualna terapeutkinja s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te navodi koji su najčešći razlozi gubitka seksualne želje nakon poroda.

4 glavna faktora koja uzrokuju gubitak seksualne želje

1. Umor: Prvo tromjesečje nakon poroda je za ženu izuzetno zahtjevno – dijete zahtjeva brigu 24 sata na dan. Umorna i iscrpljena, žena prvi slobodan trenutak neće iskoristiti za seks nego eventualno za tuširanje, pranje kose, pripremanje obroka ili kratkog odmora. One tada jednostavno trebaju prostora za sebe.

2. Hormoni: Hormonalne promjene su također važan faktor i potrebno je vrijeme kako bi se hormoni uravnotežili i stanje normaliziralo.

3. Bol: Mnoge žene nakon prvog ginekološkog pregleda prijavljuju osjećaj nelagode ili boli, što govori o osjetljivosti vaginalnog dijela rodnice, a može biti potaknuto i sa psihološke strane te dovesti do mišljenja kako će i odnos sigurno biti bolan.

4.Fizički izgled: Iako neke žene ne dožive velike promjene, većini je ipak potrebno vrijeme prilagodbe na novu sliku u ogledalu. Zbog viška kilograma se žena ne osjeća privlačno.

Foto: shutterstock

Ana Abrahamsberg/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo