Ljepota

Ljepota

5 problema o kojima obavezno morate razgovarati sa svojim ginekologom!

Iako se radi o pregledu intimnog područja i stvarima koje ne želite podijeliti ni s kime, važno je da svojem ginekologu kažete ako imate ove probleme.

Odlazak kod ginekologa za neke je žene vrlo stresan, što nije ni čudno s obzirom na to da se radi o pregledu intimnog područja. No, savjetuje se odlazak svake godine barem na jedan kontroli pregled, dok ako primijetite nekakve promjene ili osjećate neugodnost, ginekologa biste trebali posjetiti odmah.

Već kada ste uspjeli prebroditi dolazak, važno je da liječniku iskreno odgovarate na pitanja, kao i da napomenete ako ste primijetili da nešto ne odgovara sa vašom intimom. Naravno da je to vrlo važno kako bi se mogao dijagnosticirati problem, ako on postoji i na vrijeme tretirati.

1. Osjetite bol tijekom spolnog odnosa

Spolni odnos, naravno ne bi trebao biti bolan, iako je normalno da tu i tamo osjetite laganu neugodnost. No, ako bol osjetite često pri spolnom odnosu, to može biti znak različitih problema.

Jedan od njih može biti vaginalna suhoća, no taj se problem može riješiti uz pomoć lubrikanta. Iako mnogi misle da suhoća nastaje zbog manjka seksualne želje ili nedovoljno duge predigre, ona može biti uzrokovana gljivičnim oboljenjima, odnosno infekcijama, koje se mogu liječiti uz pomoć adekvatne terapije, kao što može biti uzrokovana i hormonskom neravnotežom, koja se pojavljuje u vrijeme menopauze.

Uzrok također može biti endometrioza, poremećaj kod kojeg tkiva, koja se inače rastu u maternici, se razvijaju van nje. Osim boli tijekom odnosa, kod ovog je stanja također česta jača bol tijekom menstruacije, kao i bol kod uriniranja i jače krvarenje. Jedan od uzročnika može biti i vulvodinija, odnosno pojavljivanje boli kod otvora vagine, čiji uzrok nije poznat, ali također se nekad pojavljuje uz osjećaj pulsiranja, peckanja ili svrbeža.

2. Neugodan vaginalni miris i pojačan iscjedak

Neugodan miris intimnog područja problem je kojeg definitivno morate podijeliti s ginekologom, a ne ga prikrivati i prešućivati. Uzrok može biti bakterijska vaginoza, tijekom koje se pojavljuje i bijeli i sivi iscjedak, kao i svrbež i peckanje, dok je miris podsjeća na onaj riblji. Također, uzroci mogu bili kandida vaginitis, kao i upalni vaginitis te upalna bolest zdjelice, a miris i boja iscjetka ovisi o uzroku.

3. Napomenite ako ste imali nezaštićen seks!

Ako ste prakticirali nezaštićeni seks, pogotovo s partnerom kojeg ne poznate dovoljno i niste upoznati s njegovom spolnoj prošlosti, poput spolnih bolesti i infekcija, svakako to napomenite svojem ginekologu. Razlog tome je što se tada mogu provesti pregledi koji će ustvrditi jeste li “pokupili” nešto.

4. Prošlost spolnih bolesti

Pogotovo ako ste odlučili posjetiti novog ginekologa koji nema evidenciju o vašim prijašnjim stanjima, važno je napomenuti jeste li i kada ste imali infekcije ili druge spolno prenosive bolesti. Ovo je važno jer kod nekih postoji mogućnost njihova ponovna pojavljivanja, kao što mogu povećavati i rizik od drugih spolnih oboljenja, poput raka vrata maternice.

5. Obilno krvarenje ili izostanak menstruacije

Iako krvarenje tijekom menstruacije nije uvijek istog intenziteta, ako primjetite da je došlo do vrlo obilnog krvarenja, važno je da to napomenete. Razlog može ponovno biti hormonska neravnoteža ili fibroid, odnosno miom na maternici.

Također, može doći i do potpunog nepojavljivanje menstruacije, a osim trudnoće i menopauze, razlog može biti i stres i preniska tjelesna težina, no i uzimanje nekih lijekova, poput antidepresiva. Uz ove uzroke, uzrok može biti ponovno hormonska neravnoteža, poput sindroma policističnih jajnika. Kako bi se saznao uzrok i jedne i druge pojave, važno je ovo podijeliti sa vašim ginekologom kako bi se mogle provesti adekvatni pregledi.  

Svakako ove probleme morate podijeliti ako planirate začeće, odnosno trudnoću jer neka oboljenja intimnog područja mogu uzrokovati prekid trudnoće. 

Saznajte je li vaša vagina normalna te što je to anorgazmija

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo