Ljepota

Ljepota

6 mitova o ženskoj spolnosti

Normalna, zdrava žena dozivi orgazam pri svakom spolnom odnosu, a neke dožive višestruke orgazme?! Vrijeme je da ovakvom načinu razmišljanja stanemo na kraj!

Mit 1: Seks je za ljude mlađe od 30 godina

Utvrđeno je da spolni nagon žene raste s godinama, dostiže vrhunac sredinom tridesetih i nastavlja postojati s blago smanjenim zanimanjem i funkcijom. Psihološki, veliki dio društva, posebno žene, uvjerenj e da je seks isključivo za mlade i lijepe. Na žalost, mnogi prihvaćaju tu predrasudu.

kMit 2: Normalna, zdrava žena dozivi orgazam pri svakom spolnom odnosu, a neke dožive višestruke orgazme

Čak i u žena koje lako postižu orgazam, on može ponekad izostati: 70-80 posto orgazmom završenih spolnih odnosa je prosjek za najorgazmičniju grupu. Osim toga, istraživanja procjenjuju da samo 15-25 posto žena doživljava višestruke orgazme. Ne postoji veza između tjelesnog zadovoljstva ili spolne prilagodbe i višestrukih orgazama. Žena ni u kojem pogledu nije “lošija” ljubavnica ako ne može uvijek dostići vrhunac.

Mit 3: Trudnoća i porod smanjuju spolni nagon u žena

Mnoge žene primjećuju znatan porast spolne želje i učestalije orgazme u trudnoći, što je vjerojatno povezano s tjelesnim promjenama (npr. pojačano pritjecanje krvi u zdjelicu) koje se događaju tijekom trudnoće. Osjećaj da ste seksi i poželjni ima više veze s komunikacijom s partnerom nego sa samom trudnoćom.

Mit 4: Spolni život žene završava s menopauzom

Istraživanja pokazuju da mnoge žene osjete pojačanu spolnu želju nakon menopauze. Često je uzrok smanjeni strah od trudnoće, prestanak upotrebe kontracepcijskih sredstava te kraj menstrualnih tegoba. Nekim su ženama potrebni estrogenska krema ili tablete da bi se nakon menopauze spriječila isušenost vagine. Osim toga, redoviti seks pomaže održanju tkiva vagine.

kMit 5: Zdravu ženu, s normalnim spolnim nagonom, muškarac uvijek može spolno uzbuditi

Umor, rastresenost, ljutnja, brige i mnoge druge emocije mogu onemogućiti uzbuđenje čak i u žena s jakim spolnim nagonom – kao što to mogu i emocionalni problemi među partnerima.

Mit 6: Ako se ne možete brzo i lako uzbuditi, s vama nešto nije u redu

Prag uzbuđenja za tjelesno zdrave žene ovisi o osnovnim svojstvima organizma – isto kao što neke žene mogu brže trčati od drugih. Nekim će ženama koje nemaju psiholoških ili emocionalnih problema uvijek trebati mnogo tjelesne stimulacije da potakne orgazam, dok će se druge, nimalo bolje psihološki ili spolno prilagođene, zadovoljiti s manje stimulacije.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo