Ljepota

Ljepota

Alergija ubija strast u spavaćoj sobi

Iako nije jasno zašto alergeni uzrokuju seksualne probleme, Benninger sumlja da curenje nosa, svrbež očiju i drugi simptomi mogu potaknuti bolesnu osobu da se osjeća neprivlačno.

U istraživanju je sudjelovalo 700 osoba. Gotovo 83 posto ispitanika s alergijskim rinitisom je potvrdilo da simptomi alergije u određenim slučajevima utječu na njihovu seksualnu aktivnost. Čak 18 posto oboljelih je potvrdilo da im alergija gotovo uvijek ometa zadovoljavajući seksualni život.

“Bio sam iznenađen saznavši da alergije u tolikoj mjeri utječu na intimne odnose, kazao je autor studije dr. Michael Benninger iz Ohio-a.

Rekame za lijekove koji olakšavaju alergije, fokusiraju se na pomaganje ljudima, rekao je Benninger. Međutim, rijetko se spominje seksualni život jer se radi o slabo istraženom području, dodao je.

Što je alergijski rinitis?

AlergijaAlergijski rinitis je kronična upala sluznice nosa uzrokovana nekim od alergena. Pogađa oko 15 do 20 posto građana Hrvaske. Simptomi uključuju kihanje, začepljen nos, curenje vodenog sekreta iz nosa, svrbež i crvenilo nosa i očiju, osjećaj peckanja i suzenje očiju, podražajni kašalj, grebanje u grlu i pritisak u sinusima. Pacijenti reagiraju na alergene unutar kuće, ili one koji putuju zrakom, poput polena i prašine.

Istraživanje je pokazalo da je alergijski rinitis povezan i s problemima spavanja.

Kihanje baš i nije seksi

Iako nije jasno zašto alergeni uzrokuju seksualne probleme, Benninger sumlja da curenje nosa, svrbež očiju i drugi simptomi mogu potaknuti bolesnu osobu da se osjeća neprivlačno.

Međutim, problem je moguće riješiti, naglašava Benninger. Bilo sprejevima za nos koje možete kupiti bez recepta, ili antihistamicima za koje morate imati liječnički recept.

Stoga, poruka osobama koje pate od alergije glasi: vođenje ljubavi i intimne trenutke nemojte podređivati periodu bez izraženih simptoma. Potražite lijek koji će vam olakšati stanje i u vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku. Obratite pažnju na izazivače alergije. Predlažemo da zatvorite prozore spavaće sobe kako bi razina polena bila na minimumu.

K. Ramić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo