Ljepota

Ljepota

Antidepresivi uzrokuju probleme sa seksom

Selektivni inhibitori reapsorpcije serotonina (SSRI), koji se koriste za liječenje depresije, uzrokuju seksualne probleme i pad libida.

Najčešće korišteni lijekovi koji dovode do ovih problema su Prozac, Zoloft i Seroxat, a oko 40-80 posto pacijenata koji koriste antidepresive imaju neki oblik seksualne disfunkcije.

Pritom je najteži problem koji se javlja pad libida. Ako do toga dođe, jedina alternativa je promjena antidepresiva. Kod malog broja pacijenata također se može javiti i dugotrajni negativni učinak na libido koji se osjeća i nakon prestanka uzimanja lijeka, tvrde stručnjaci.

Antidepresivi mogu uzrokovati i odloženu ejakulaciju ili orgazam, no ovaj problem se nakon nekog vremena obično povuče.

tableteSeletivni inhibitori reapsorpcije serotonina trenutno su “popularni”, pa farmaceutske tvrtke nerado govore o negativnom utjecaju koji ovi lijekovi imaju na libido.

Treba spomenuti i da je povezanost depresije, libida i antidepresiva kompleksna problematika. Sama depresija često vodi do pada libida, a činjenica da antidepresiv dodatno smanjuje seksualnu želju, još više pogoršava situaciju.

Problem smanjenja libida pod utjecajem antidepresiva povezuje se sa djelovanjem na serotonin. Naime, lijekovi iz grupe SSRI djeluju samo na povećanje serotonina, a upravo to je najvjerojatniji uzrok pada libida.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo