Ljepota

Ljepota

Cigarete i alkohol ne utječu na mušku plodnost

Iako se smatralo kako pušenje i alkohol mogu negativno utjecati na mušku plodnost, najnovije istraživanje britanskih stručnjaka pokazalo je suprotno.

Muškarci koji žive nezdravim stilom imaju jednake šanse za neplodnost kao i njihovi vršnjaci koji paze što jedu, ne piju, ne puše i koji su aktivni. Broj pokretnih spermija koje stvara muškarac gotovo da i ne ovisi o životnom stilu muškarca, tvrde istraživači sveučilišta u Manchesteru i Sheffieldu.

Ono su do ovog zaključka stigli nakon što su proučavali gotovo 2250 muškaraca u klinikama za plodnost diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Ispitanici su ispunili detaljne upitnike o sebi, a stručnjaci su usporedili podatke gotovo tisuću ispitanika koji su stvarali najmanji broj plivajućih spermija s podacima 1300 muškaraca koje su stvarale više pokretnih spermija.

Ustanovili su kako su muškarci sa spermijima slabije kvalitete imali 2,5 puta veće šanse proći operaciju testisa te su u dva puta većoj mjeri bili tamnoputi.

Također su imali 1,3 puta bili skloniji fizičkom radu, nisu nosili komotno donje rublje ili nisu imali djece. S druge strane, pušenje cigareta, rekreativna zlouporaba droga ili ispijanje alkohola nisu utjecali na njihovu plodnu situaciju. Čak ni muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom nisu imali lošije rezultate.

Broj plivajućih spermija široko podrazumijeva koliko je muškarac plodan.

“Naši rezultati pokazuju kako mnogi odabiri životnog stila malo utječu na količinu pokretnih spermija. Primjerice, nije bitno puši li muškarac, a slično tome, postoji malo dokaza o riziku povezanim s konzumacijom alkohola“, objasnio je dr. Andrew Povey sa Sveučilišta u Manchesteru, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Human Reproduction.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo