Ljepota

Ljepota

Cigarete i alkohol ne utječu na plodnost!

Iako su mnogi stručnjaci upozoravali kako pušenje cigareta i ispijanje alkoholnih pića štetno utječe na kvalitetu muških spermija, sada britanski istraživači tvrde kako istina nije u potpunosti takva.

Naime, stručnjaci sveučilišta u Manchesteru i Sheffieldu tvrde kako imaju dokaze da cigarete i alkohol vjerojatno neće utjecati na šanse muškarca kada je u pitanju proširivanje obitelji, jednako kao i prekomjerna težina ili konzumiranje droge.

Do sada su stručnjaci muškarcima koji rade na bebi savjetovali da se klone alkohola, cigareta, droga, da smršave ili pak da nose široko donje rublje. Sada su udruženi britanski istraživači ustanovili kako mnogi ovi faktori u stvari nemaju tako značajan utjecaj na plodnost muškaraca.

Oni su u svoju studiju uključili gotovo 2250 muškaraca iz 14 klinika za neplodnost diljem Ujedinjenog Kraljevstva, koji su ispunili detaljni upitnik o kvaliteti spermija. Podaci gotovo tisuće muškaraca koji su imali najmanji broj plivajućih spermija uspoređeni su s podacima onih koji su imali najveći broj.

Ispostavilo se kako su muškarci s niskokvalitetnom spermom 2,5 puta više imali operaciju testisa i dvostruko su više pripadali tamnoputoj rasi, u pravilu nisu nosili široke bokserice i nisu prije dobili dijete, međutim, duhan, alkohol i rekreativna konzumacija droga nisu imali nikakav utjecaj. Čak ni prekomjerni kilogrami nisu bili od važnosti za kvalitetu spermija.

“Naši rezultati sugeriraju kako mnogi izbori životnog stila vjerojatno malo utječu na broj ‘plivača’. Primjerice, nije bitno je li osoba trenutno pušač ili bivši pušač. Slično tome, pronađeno je malo dokaza za rizik povezan s konzumacijom alkohola“, objasnio je dr. Andrew Povey sa Sveučilišta u Manchesteru, voditelj studije.

S druge strane, ovo vam nije zeleno svjetlo za uživanje u “divljem životu“ prepunom alkohola i cigareta. “Muškarci bi svejedno trebali voditi računa o sebi, bez toga da osjećaju potrebu postati poput redovnika“, zaključio je voditelj studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo