Ljepota

Ljepota

I penis se može slomiti!

Pacijenti koji se javljaju na hitnu zbog slomljenog penisa uglavnom su tamo zbog jedne stvari – nevjere!

Američki su istraživači podrobnije analizirali društvene implikacije ovog rijetkog urološkog hitnog slučaja tako što su razgovarali s pacijentima koji su se javili na hitnu.

Ako ste mislili kako se penis ne može slomiti jer nema kosti, prevarili ste se. Naime, prijelom penisa je izuzetno bolan – može se čuti zvuk loma, a penis pocrni ili poplavi. Ovakva ozljeda je rijetka i obično se javlja kod mlađih muškaraca. Njihov penis za vrijeme erekcije može biti poprilično ukočen i krut. Kad vodite ljubav prebrzo i presnažno te ako partnerica ima snažne trzaje tijekom snošaja, dolazi do prijeloma guste ovojnice spužvastog tkiva (tunica albuginea). Stoga, kako biste izbjegli ovu ozljedu, s penisom budite što blaži.

Još jedan uzrok prijeloma penisa je i Peyronijev sindrom. Ova vidljiva zakrivljenost penisa češće se javlja u starijih muškaraca. Iako kod njih erekcija nije toliko čvrsta, dostatna je za seks.

Ako se penis previše savija za vrijeme seksa, na tim naborima mogu se pojaviti ožiljci, dok tkivo oko tih ranica daje penisu neravan oblik.

Žestokim seksom do prijeloma, ne orgazma

Od 16 intervjuiranih pacijenata s frakturom penisa, polovica je priznala kako im se ova bolna nesreća dogodila prilikom vanbračne afere. Samo su se tri prijeloma odvila u spavaćoj sobi – najčešće je bilo riječ o nekom javnom mjestu – automobilu, dizalu ili radnom mjestu.

Položaji u kojima se ljubavnici tada nalaze mogu dovesti do ozljede ili nategnuća, tvrde liječnici, a uglavnom je “odgovoran” položaj u kojem je muškarac na partnerici. No, prijelom penisa se također može dogoditi za vrijeme prežestokog odnosa ili naprasnog prekida snošaja. “Svi ovi faktori čine muškarca manje sposobnim za zaštitu svog penisa od neočekivanog i naglog nasrtaja nadolje, što može dovesti do prijeloma”, objasnio je Andrew Kramer, urolog Medicinskog centra Sveučilišta Maryland, voditelj studije.

Iako se zbog prijeloma penisa muškarci rijetko javljaju liječnicima, stručnjaci smatraju kako je stvaran broj nesretnika zapravo puno veći – uglavnom zbog srama pacijenata.

Kako bi se muškarcu sa slomljenim penisom pomoglo, liječnici moraju kirurški intervenirati. Pod općom anestezijom se zašije porezotina koja će ostaviti šavove na području penisa. Oporavak traje otprilike mjesec dana. Ukoliko se prijelom ne riješi kirurškim putem mogu nastati komplikacije uzrokovane divljim mesom – moguća je erektilna disfunkcija ili pretjerana zakrivljenost penisa do 45 stupnjeva.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo