Imate probleme sa začećem? Možda je posrijedi visok kolesterol

Par, hrana

U današnje vrijeme stresa, statistika kaže kako je svaki peti par suočen s problemima sa začećem. Sada je i kolesterol nadodan kao jedan od nepoželjnih faktora.

Široko je poznato kako je kolesterol velika prijetnja srcu i krvnim žilama, no on je također zamka za parove koji pokušavaju proširiti svoju obitelj.

Naime, američki su istraživači ustanovili kako žene s povišenom razinom kolesterola u krvi trebaju više vremena kako bi ostale trudne u odnosu na žene s normalnom razinom kolesterola. Zanimljivo, kad su i žena i njen partner imali povišen kolesterol, još u dulje čekali na svoju bebu.

Znanstvenici su pratili sudbinu 401 para koji je "radio na bebi". Niti jedan od partnera nije imao problema s plodnošću kojih su bili svjesni, a sve su žene bile stare između 18 i 44 godina. Tijekom jedne godine 347 žena je zatrudnjelo, a 54 nije. Uzorci krvi koji su uzeti na početku istraživanja pokazali su jasnu vezu između kolesterola i problema sa začećem.

"Iz naših se podataka čini da povišen kolesterol ne samo povisuje rizik od krvožilnih bolesti, nego smanjuje izglede za trudnoću. Osim što želimo zaštititi njihovo zdravlje, naši rezultati pokazuju kako bi parovi koji žele osigurati trudnoću mogli poboljšati svoje izglede tako da prvo provjere je li njihova razina kolesterola prihvatljiva", objasnio je Enrique Schisterman,voditelj istraživanja.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!