Ljepota

Ljepota

Jesu li dvije mame jednako dobre kao mama i tata?

Istospolni parovi odgajaju dobro prilagođenu i zdravu djecu, kao što to čine i heteroseksualni parovi. Pokazali su to rezultati 20-godišnjeg istraživanja.

k“Našim društvom vlada duboko ukorijenjeno i rašireno mišljenje kako djeca, za kvalitetan razvoj, trebaju roditelje razlitičitih spolova. Uvjereni smo da je riječ o ortodoksnom vjerovanju. Jer, ne postoji istraživanje koje tvrdi da djeca, za pravilan razvoj, trebaju roditelje različitih spolova”, izjavila je dr. Judith Stacey, suautorica istraživanja i profesorica sociologije Sveučilišta New York.

Autori tvrde kako pobornici ideje da djeca trebaju i muškog i ženskog roditelja svoje tvrdnje često podupiru istraživanjima koja suprotstavljaju heteroseksualne obitelji i samohranog roditelja.

Kad je riječ o roditeljskim vještinama, istraživanjem je proučavana roditeljska dosljednost, komunikacija, planiranje, stabilnost, sukobi i zlostavljanja. Kad je pak riječ o djetetovoj dobrobiti, istraživanjem je procjenjivan psihosocijalni razvoj poput samopoštovanja, školskog uspjeha, odnosa s vršnjacima, stanja mentalnog zdravlja i depresije, socijalnih problema i zloupotreba štetnih tvari poput alkohola i droge.

kAutori su zaključili kako muškarci i žene – pripadnici iste društvene klase i obrazovanja – odgajaju djecu na sličan način kao što to čine žene s drugim ženama ili muškarci s drugim pripadnicima istog spola. Istraživanje je također pokazalo kako potomci lezbijskih i heteroseksualnih roditelja imaju više sličnosti nego razlika. Zaključak autora istraživanja glasi: niti jedno dosadašnje istraživanje nije pokazalo kako seksualna opredijeljenost roditelja ima značajan utjecaj na djetetovu dobrobit.

“Naše je istraživanje otkrilo kako je za djetetov pravilan razvoj zaslužan kvalitetan odgoj, a ne spol roditelja”, zaključila je Judith Stacey.

Rezultati istraživanja su objavljeni u najnovijem izdanju Journal of Marriage and Family.

Više o ovoj temi doznajte u intervjuu s dr. Judith Stacey…

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo