Ljepota

Ljepota

Kako odabrati pravilnu zaštitu od trudnoće?

Odabir pravilne metode koja će vas zaštiti od neželjene trudnoće nije nimalo jednostavna, obzirom na brojne opcije. Predstavljamo vam pitanja pomoću čijih ćete odgovora jednostavnije i brže donijeti odluku.

Ako ne planirate začeti, prije donošenja konačne odluke potrebno je izvagati sve pozitivne i negativne strane pojedinih metoda za kontrolu rađanja. U konačnici je važno odabrati učinkovitu kontracepciju koju ćete koristiti ispravno i dosljedno.

k1. Hoću li se osjećati ugodno pri korištenju određene kontracepcijske metode?

Razmislite o razini udobnosti pri odabiru metode namijenjene kontroli rađanja. Ako odabranu metodu nećete moći primjenjivati s lakoćom i prije svega dosljedno, željena kontracepcija vam neće pružiti dugoročnu sigurnost.

  • Razmislite hoće li određena kontracepcijska metoda uzrokovati iritacije ili nelagodu vama ili vašem partneru (neke osobe su alergične na lateks kondome)
  • Promislite o metodama koje zahtijevaju umetanje i vađenje dijafragme ili kontracepcijskog prstena u vaginu. Ako vam se ideja o umetanju stranog tijela u organizam ne čini primamljiva – ovaj oblik kontracepcije nije za vas.

2. Hoće li kontracepcija spriječiti spolno prenosive bolesti?

Kondomi su jedina metoda kontracepcije koja smanjuje rizik od spolno prenosivih infekcija, kao što je HIV (virus koji uzrokuje AIDS). Ne zaboravite da ste, ako dovoljno ne poznajete partnera i njegovu seksualnu povijest izloženi spolno prenosivim bolestima i infekcijama. Ako ste skloni spomenutim problemima, stručnjaci preporučuju, uz korištenje uobičajene kontracepcijske metode i upotrebu kondoma.

k3. Koliko vam je važna jednostavnost upotrebe i udobnost kontracepcijske metode?

Određene kontracepcijske metode su jednostavnije za korištenje od drugih. Na primjer, kontracepcijski flaster (treba ga promijeniti jednom tjedno) je praktičniji nego dijafragma (mora se umetnuti prije odnosa). Prije konačne odluke biste trebali iskreno procijeniti koliko su vam važni spomenuti faktori, i na koji će se način odabrana kontracepcijska metoda uklopiti u vaš životni stil.

4. Želim li imati biološko dijete u budućnosti?

Prvo, morate odlučiti želite li trajnu ili privremenu metodu kontrole rađanja. U odluci vam može pomoći želja da imate ili nemate djecu. Ako niste sigurni što biste željeli u budućnosti, razmislite o privremenoj kontracepcijskoj metodi. Pri odabiru razmislite o tome kako brzo možete zatrudnjeti nakon prestanka korištenja određene zaštite od trudnoće. Ako se odlučite za trajnu metodu, imajte na umu da biste jednoga dana mogli požaliti.

5. Koliku učinkovitost očekujem od kontracepcijske metode?

Iako su neke metode namijene kontroli rađanja pouzdanije od drugih, 100 postotnu učinkovit u sprječavanju trudnoće može vam pomoći samo apstinencija. Dakle, odabir učinkovite kontracepcije metode je iznimno važno. Generalsko govoreći, među najpouzdanije metode se ubrajaju trajne metode i hormonalna kontracepcija. Pažljivo razmislite o tome koliku učinkovitost očekujete od kontracepcijske metode.

k6. Na koji će način neplanirana trudnoća utjecati na moj život?

Odgovor na ovo pitanje vas može usmjeriti prema pravilnom odabiru kontracepcijske metode. Savjetuje se da odaberete iznimno učinkovitu kontracepciju metodu:

  • ako na neplaniranu trudnoću gledate kao na potencijalno razarajući događaj
  • ako bi neplanirana trudnoća ozbiljno narušila vaše planove za budućnost

Ako ste u stabilnoj vezi i ako neplanirana trudnoća ne bi u značajnoj mjeri narušila zajedničke životne planove, možete odabrati manje pouzdanu metodu kontracepcije.

7. Imam li zdravstvene probleme koji mogu ograničiti moj izbor kontracepcije?

Ukoliko imate određene zdravstvene probleme ili druge faktore rizika, neke kontracepcijske metode možda neće biti najsigurnija opcija za vas. Međutim, spomenuti zdravstveni problemi su obično rijetki. Ipak, prije no što počnete s korištenjem kontraceptiva, potražite savjet liječnika.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo