Ljepota

Ljepota

Kako razgovarati s partnerom o zaštiti od trudnoće?

Ako ste do sada bili uvjereni kako je briga o zaštiti od trudnoće isključivo “ženska stvar”, znajte da ste cijelo vrijeme živjeli u zabludi. Naime, ako ste u stalnoj vezi, poželjno je da odluka o zaštiti od trudnoće bude zajednička.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da razgovor bude što opušteniji i produktivniji.

1. Pripremite se unaprijed
Raspitajte se o dostupnim kontracepcijskim metodama. Pokušajte odgonetnuti koja bi metoda upravo vama kao paru najbolje odgovarala. Razgovor će biti puno jednostavniji ako se dobro informirate. Razgovarajte o prednostima i nedostacima svake pojedine metode. Pitajte partnera o tome što on/ona razmišlja ili osjeća. Što ste iskreniji to će vaš partner radije sudjelovati u zajedničkom donošenju odluke o zaštiti od neželjene trudnoće.

k2. Upoznajte se s kontracepcijskom metodom
Ako ste već odabrali način na koji ćete se zaštiti od trudnoće i ako možete doći do nje na jednostavan način (npr. kondomi), detaljno upoznavanje s izgledom i načinom primjene može vam pomoći u prevladavanju osjećaja srama pri korištenju “uživo”.

3. Zajednički isplanirajte mjesto i vrijeme razgovora
Osigurajte su dovoljno privatnosti tijekom koje vas nitko neće prekidati i požurivati. Razgovarati možete i za vrijeme zajedničke, lagane šetnje. Ako ste sramežljiviji, bit će to sjajna prilika da izbjegnete direktni kontakt očima, čime će i razgovor biti manje stresniji.

4. Razgovarajte o važnosti zaštite od trudnoće
Što oboje više znate o zajednički odabranoj kontracepcijskoj metodi, to je vjerojatnije da ćete oboje preuzeti odgovornost za njenu uspješnu primjenu.

5. Razgovarajte o zadovoljstvu
Objasnite partneru da će uz osjećaj zaštićenosti, spolni odnos biti opušteniji i ugodniji. Također napomenite da kontracepcija neće “uništiti” seksualno zadovoljstvo. Dapače, stavljanje npr. kondoma možete pretvoriti u pravu malu ljubavnu predigru. Na taj ćete način produbiti vezu i osjećati veću povezanost.

k6. Razgovarajte i o vezi
Ako ste u stalnoj vezi, svakako biste trebali razgovarati o vlastitoj, ali i partnerovoj seksualnoj povijesti. Ukoliko je netko od vas bio izložen spolno prenosivim bolestima – razgovor o kontracepciji je idealno vrijeme za uključivanje i ove teme. Razgovarajte i o statusu odnosa – hoćete li biti vjerni jedno drugome ili ćete se povremeno viđati i s drugim osobama? Jer što više seksualnih partnera imate, to ste izloženi većem riziku od spolno prenosivih bolesti. U skladu s tim odaberite i način zaštite.

7. “Što ako…” razgovor
Ako ste u heteroseksualnoj vezi, prije stupanja u spolne odnose je iznimno važno razgovarati o tome što ćete učiniti ako odabrana kontracepcijska metoda “zakaže”. Biste li se oboje složili s izazvanim prekidom trudnoće? Biste li prihvatiti odgovornost roditeljstva? Odgovori na spomenuta pitanja moraju biti jasni i jednoj i drugoj strani.

8. Što ako se ne možete dogovoriti?
Ukoliko se ne možete dogovoriti o metodi zaštite od trudnoće, obećajte jedno drugome da ćete dodatno razmisliti i informirati se o kontracepcijskim metodama. Napravite plan za ponovni razgovor.

9. Ako ne želite seks bez zaštite, recite to jasno i glasno.
Razgovor o zaštiti od trudnoće i njena upotreba pokazuju jasnu brigu o sebi, ali i partneru. Ako suprotni sol ne pokazuje spremnost na razgovor ili korištenje kontracepcije, možda je vrijeme za prekid odnosa. Ako se nalazite upravo u takvoj vezi, naglasite partneru da ne želite imati spolni odnos s nekim tko ne cijeni sebe ili vas dovoljno da bi koristio zaštitu od trudnoće.

Dodatni savjeti:

  • Ne zaboravite istaknuti da vas samo kondom može zaštititi od spolno prenosivih bolesti i HIV-a.
  • Budite usredotočeni na temu, govorite jasno i iskreno o svojim osjećajima. Nemojte misliti da morate raditi kompromis kad je riječ o vlastitim vrijednostima ili moralu.
  • Poštujte partnerove želje. Ako se ne slažete, saslušajte što on/ona imaju za reći. Budite otvoreni za partnerove prijedloge i razloge koji se kriju iza njih.
  • Što više znate o kontracepciji, načinu na koji funkcionira, njenim dobrim i lošim stranama, to ćete biti bolje pripremljeni za razgovor.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo