Ljepota

Ljepota

Kako se podsjetiti na redovito uzimanje oralne kontracepcije?

Uzimanje oralne kontracepcije svakoga dana u isto vrijeme je presudno za sigurnu zaštitu od trudnoće. Ako želite izbjeći začeće, ako ste pritom pomalo zaboravljivi, trebali biste smisliti strategiju koja će vas svakodnevno podsjećati na redovito uzimanje oralne kontracepcije – svaki dan u isto vrijeme.

Donosimo vam nekoliko korisnih ideja
koje će vas podsjetiti na redovito uzimanje oralne
kontracepcije.

k1. Odaberite točno vrijeme u koje ćete uzimati kontracepcijske tablete
Ostanite dosljedni tom rasporedu. Ako ste tijekom tjedna budite u 7:00, a tijekom vikenda u 10:00, uzimanje oralne kontracepcije nakon doručka nije dobra ideja. Umjesto toga, radije odaberite drugo doba dana kako biste tabletu mogli popiti u isto vrijeme.

2. Pranje zuba kao podsjetnik
Ako perete zube uvijek u isto vrijeme (bilo ujutro nakon ustajanja ili navečer prije odlaska u krevet), neka ova aktivnost postane vaš podsjetnik na redovito uzimanje oralne kontracepcije. Na taj ćete se način, čim primite četkicu u ruku, sjetiti da morate popiti tabletu.

3. Postavite alarm na mobitelu
Ako vas određenje radnje, poput pranja zuba, ne mogu podsjetiti na redovito uzimanje oralne kontracepcije, možda vam može pomoći alarm na mobitelu. On će vas iz dana u dan podsjećati da je pravo vrijeme za uzimanje kontracepcijske tablete.

4. Kontracepcijske tablete na noćnom ormariću
Brojne žene tvrde kako ih već i sam pogled na tablete smještene pored kreveta odmah podsjeti na uzimanje oralne kontracepcije. Ako pak tablete smjestite pored noćne lampice koju morate ugasiti prije odlaska na počinak, teško da ćete promašiti ugledati tablete koje morate popiti.

k5. Mobiteli u službi korisnika. Vlasnik ste iPhonea?
Ovaj moderni mobilni uređaj ima ugrađenu aplikaciju čiji je jedini i osnovni zadatak svakodnevno vas podsjećati na redovito uzimanje tableta. Sjajno, zar ne?

6. Novčanik kao podsjetnik
Ako svakodnevno mijenjate torbe, u skladu s dnevnim stilom oblačenja, kontracepcijske tablete bi bilo mudro spremiti u novčanik. Uz to, ako svakodnevno idete u kupovinu, i to u isto vrijeme, eto odličnog podsjetnika na uzimanje oralne kontracepcije.

7. Partner kao provjera
Ako niti jedan od navedenih trikova za jednostavnije podsjećanje na redovito uzimanje oralne kontracepcije jednostavno ne djeluje na vaš zaboravni um, zamolite partnera da vas podsjeća, ali i svakodnevno provjerava jeste li popili kontracepcijsku tabletu. Možda on neće biti zaboravan poput vas!

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo