Ljepota

Ljepota

Kako se slažu komplicirana trudnoća i seks?

Mogu li se žene s kompliciranom trudnoćom upuštati u seksualne odnose? Hoće li seks izazvati trudove? Može li seks naštetiti fetusu?

Najnovije istraživanje kanadskih stručnjaka ponudilo je odgovore na ova pitanja. Istraživači Sveučilišta u Torontu su analizirali prethodno provedene studije o seksu i kompliciranoj trudnoći te svoje rezultate objavili u časopisu Canadian Medical Association Journal.

U pravilu, seks je siguran za vrijeme trudnoće ako žena i plod nisu izloženi komplikacijama, no ako se javio rizik od preuranjenog poroda ili kod predležeće posteljice preporučuje se suzdržavanje od spolnih odnosa.

Placenta previa ili predležeća posteljica nije bolest posteljice, nego se naziv odnosi na njen položaj. Kod žena s dijagnosticiranom placentom previom posteljica se nalazi ili vrlo blizu ili djelomično na ušću vrata maternice, a u nekim ga slučajevima može u potpunosti prekriti.

Može li spolni odnos izazvati trudove?

“Bapska je priča da seks oko datuma termina može izazvati trudove. Ne postoji mnogo dokaza koji idu tome u prilog, a spolni odnos za vrijeme termina poroda smatra se sigurnim”, tvrde kanadski stručnjaci.

Kada početi sa seksom nakon poroda?

Nakon poroda, tijelo sada bivše trudnice mijenja se. Revitaliziranje spolnog života poslije poroda ovisi jedino o ugodi žene i dozvoli liječnika.

“Većina žena se osjeća dovoljno ugodno za seks tri mjeseca nakon poroda. Glavni razlog zbog kojeg se suzdržavaju je bol. Rizik infekcije je vrlo mali, baš kao i mogućnost pucanja šavova”, objasnili su istraživači Sveučilišta u Torontu.

Ženama koje osjete bol pri prvom spolnom odnosu nakon što su rodile ne bi trebale biti previše zabrinute, tvrde stručnjaci. Kako biste olakšali seks i učinili ga ugodnim, koristite lubrikant i tako riješite problem suhoće vagine koja se javlja zbog fluktuacije hormona, pogotovo ako dojite.

Kada se seks i trudnoća ne slažu?

Seks u trudnoći može biti riskantan zbog nekih komplikacija. Profesor ginekologije Sveučilišta u Teksasu Mike Adler tvrdi kako bi se žene koje imaju predležeću posteljicu trebale suzdržati od seksa kako ne bi slučajno izazvale teško krvarenje. Jednako tako savjetuje ženama koje su izložene povišenom riziku od preuranjenog poroda da se strpe kada je u pitanju seks.

“Ako žena ima povijest preuranjenog poroda u 24. tjednu, a sada je u sredini drugog tromjesečja, reći ću joj neka apstinira”, tvrdi dr. Adler.

Oko jedne se stvari slažu svi liječnici: obratite se svom ginekologu kako biste dobili zeleno svjetlo za nastavak spolnog života poslije poroda.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo