Ljepota

Ljepota

Klamidija donosi veće izglede za ektopičnu trudnoću

Žene koje su bolovale od klamidije izložene su povećanom riziku od ektopične trudnoće, upozoravaju stručnjaci.

Ektopična trudnoća je svaka trudnoća koja nastaje nasađivanjem oplođenog jajašca u tkivo izvan za to predviđenog mjesta (endometrija tijela maternice).

Iako je stručnjacima bilo jasno kako žene koje su preboljele spolno prenosivu bolest klamidiju imaju veće šanse razviti ektopičnu trudnoću, sve do sada im nije bilo u potpunosti jasno zašto je tome slučaj.

Istraživači Sveučilišta u Edinburgu tvrde kako su upravo žene koje su bolovale od klamidije sklonije stvaranju određenog proteina u svojim jajovodima, a povećana razina proteina PROKR2 povećava izglede trudnoće u jajovodu. Svoju su studiju proveli kao nastavak istraživanja u kojem su ustanovili kako je stvaranje sličnog proteina uzrokovalo povećani rizik od ektopične trudnoće kod pušačica.

Istraživanjej e objavljeno u časopisu American Journal of Pathology.

Klamidija je najčešća izlječiva spolno prenosiva bolest, a uzrokovana je bakterijom Chlamydia trachomatis. Često nema simptome te mnogi ni ne znaju da boluju, a češće se javlja kod seksualno aktivnih mladih nego kod ikoje druge dobne skupine. Klamidija kod žena uzrokuje upale rodnice, stidnice ili grlića maternice, a ako se na vrijeme ne dijagnosticira i liječi, zahvaća i jajovode i jajnike te može uzrokovati čak i neplodnost.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo