Ljepota

Ljepota

Kolumbo donio sifilis u Europu

Najnovija istraživanja potvrdila su teoriju prema kojoj je spolno prenosivu bolest sifilis u Europu donio Kristofor Kolumbo.

Vraćajući se iz Novog svijeta, poznati je istraživač osim uvjerenja kako je došao do obale Azije sa sobom donio i spolnu bolest – sifilis!

Proučavajući 54 studije koje su prethodno analizirale mnoge kosture, istraživači su zaključili kako sifilis nije postojao u Europi sve dok se Kolumbo nije vratio sa svog povijesnog istraživačkog pohoda 1492. godine. Naime, ostaci kostiju nisu otkrivali znakove kroničnog sifilisa, kao što su sićušne rupe na lubanji ili dugačkim kostima.

Posada brodova Santa Maria, Pinta i Nina bila je šarolika. Oko tridesetak mornara bili su Kolumbovi prijatelji, kućne sluge i kraljevi časnici. Većina članova posade bili su učeni mornari i kormilari, a dio posade činili su amnestirani zatvorenici. Nakon halvarija, samo se dio posade vratio kući na brodu Nina.

“Sve je više i više dokaza kako je progenitor sifilisa došao iz Novog svijeta s Kolumbovom posadom i brzo se razvio u spolnu bolest, koja se zadržala sve do danas”, objasnio je George Armelagos, antropolog Sveučilišta Emory, ujedno jedan od istraživača.

Prema njemu, jedan od članova Kolumbove posade sa sobom je ponio bakteriju Treponema koja uzrokuje sifilis, ali i druge bolesti koje se prenose kontaktom preko kože ili oralnim kontaktom u tropskim klimama. Stručnjaci smatraju kako je ta bakterija mutirala u spolno prenosiv oblik u hladnijim uvjetima Europe. Studija je objavljena u časopisu Yearbook of Physical Anthropology.

Sifilis je zarazna spolna bolest koju izaziva bakterija spiroheta Treponema. Može se dobiti seksualnim putem ili putem dodira s nekim tko je inficiran. Širi se preko otvorenih rana i osipa koje sadrže bakterije koje mogu proći kroz mukozne membrane genitalija, usta ili anusa kao i drugih dijelova tijela na kojima je koža povrijeđena.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo