Ljepota

Ljepota

Kontracepcija i terapija bazirana na prirodnom hormonu

Kontracepcija koja u isto vrijeme pruža sigurnu zaštitu i svojim se sastavom sve više približava prirodi, novitet je koji dolazi iz svijeta kontracepcijskih tableta.

Ova nova vrsta kontracepcijskih tableta bazirana je na prirodnom estradiolu, hormonu koji je identičan onome koji proizvodi žensko tijelo.

Kontracepcijske tablete su se po prvi put pojavile prije više od 50 godina i jedna su od najsigurnijih i najčešće korištenih metoda kontracepcije. U svojoj su povijesti doživjele mnoga priznanja te niz usavršavanja. Unatoč tome, u svim dosadašnjim pilulama bio je u upotrebi sintetski estradiol.

U koordinaciji sa ženskim tijelom

Sve do sada znanstvenici nisu uspjeli stvoriti pilule koje bi pružile sve dobrobiti dotadašnjih kontracepcijskih tableta kao što su sigurna i učinkovita kontracepcija, a koje bi istovremeno bile bazirane na prirodnom estradiolu. Svi takvi napori nisu omogućili zadovoljavajuću razinu kontrole krvarenja – tek nedavno je to postalo moguće zahvaljujući drugačijoj inovativnoj kombinaciji hormona, s kojom se uspjelo postići da i kontracepcijske pilule dođu korak bliže prirodi.

Posebnost novih pilula je specifični sastav pojedinih tableta koji prate potrebe ženskog tijela te se mijenjaju ovisno o danu ciklusa. Zato se kaže kako ove pilule imaju poseban režim doziranja koji je dizajniran u koordinaciji sa ženskim tijelom. Način uzimanja vrlo je jednostavan – uzimaju se 28 dana i nakon toga se započinje s novim pakiranjem, tako da žene više ne moraju razmišljati kada započeti s drugim pakiranjem.

Pilule slijede trend prirodnog

Trend prirodnog, koje su mnoge žene očekivale, tako je napokon došao i do pilula. Pokazalo je to i europsko istraživanje iz 2006. godine, gdje je impresivnih 70 postožena izjavilo da im je vrlo važno koristiti pilule koje su bazirane na prirodnom hormonu.

Terapija preobilnih menstruacija

Poznato je da velik broj žena koje su svom reproduktivnom razdoblju (oko 20 posto) boluje od preobilnih menstruacija. Pomoć i u ovom slučaju dolazi u obliku kontracepcijskih tableta koje oslobađaju estradiol jer su one odobrene za liječenje preobilnih menstruacija u žena bez organske patologije koje žele koristiti oralnu kontracepciju.

Odabir najbolje kontracepcijske metode, ipak, za svaku ženu treba biti individualan i u dogovoru s ginekologom.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo