Ljepota

Ljepota

Loše navike uzrokuju neplodnost

Neplodnost je zdravstveni problem koji pogađa sve veći postotak žena, a životna dob jedan je od faktora koji negativno utječe na poteškoće sa začećem.

Ukoliko razmišljate o trudnoći ili vam ona nije u planu sljedećih deset godina, već sada morate razmisliti o svojim svakodnevnim lošim navikama koje mogu imati negativan utjecaj na plodnost.

Donosimo osam loših navika koje mogu uzrokovati poteškoće sa začećem.

k1. Nezdrava prehrana

Prejedanje i nezdrava prehrana mogu dovesti do porasta razine šećera u krvi i pretilosti, što uz BMI veći od 34, može uzrokovati neplodnost. Tjelesne masti 10 posto iznad normale organizam mogu preopteretiti s estrogenom što negativno utječe na reproduktivni ciklus.

2. Pušenje

Pušenje negativno djeluje na plodnost žena i muškaraca. Žene koje su počele pušiti prije 16. godine i koje puše više od 10 cigareta dnevno, imaju povećanu vjerojatnost nastanka tubarne neplodnosti (nepravilnosti jajovoda). Kod žena pušenje može dovesti do preuranjene menopauze (prije 40. godine), a kod muškaraca može uzrokovati nizak broj spermija i oštećenje DNA u spermi.

3. Alkohol

Prekomjerno konzumiranje alkohola štetno je za zdravlje, a na plodnost negativno utječe čak i povremeno (tjedno) uživanje u alkoholnim pićima.

4. Spolne bolesti

Seks bez zaštite kada niste u monogamnoj vezi može dovesti do spolnih bolesti koje, ako se ne liječe, mogu izazvati poteškoće s plodnošću. Simptomi spolnih bolesti kao što su klamidija i gonoreja, često nisu odmah vidljivi pa ih mnoge žene uopće ne liječe.

k5. Kofein

Istraživanja pokazuju da previše kave dnevno smanjuje šansu za začeće. Osim kave, jaki čaj i napitci poput coca-cole sadrže veliku količinu kofeina.

6. Nedostatak ili pretjerivanje u vježbanju

Redovita tjelesna aktivnost i tjelovježba nužne su za zdravlje organizma. Međutim, i prekomjerno vježbanje može štetiti zdravlju, a tako i plodnosti. Nagli gubitak kilograma, posebno nakon 30. godine života, drastično mršavljenje i tjelesne masti 10 posto ispod normale također negativno utječu na plodnost.

7. Nesanica

Prema nekim istraživanjima poremećaj spavanja povezan je s neredovitim menstruacijama, koje mogu ukazivati na neplodnost.

8. Odgađanje

Plodnost kod žena počinje opadati nakon 27. godine, a bržim tempom nakon 35. Na neplodnost se sumnja kada nakon godinu dana pokušavanja ne dolazi do začeća. Žene starije od 35 godina, ako ne mogu zatrudnjeti nakon šest mjeseci pokušavanja, ne smiju odgađati traženje pomoći od liječnika.

 

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo