Ljepota

Ljepota

Masturbacija je dobra za zdravlje!

Sprječava urinarne infekcije, snizuje rizik od dijabetesa tipa 2, ublažuje nesanicu, depresiju, napetost, štiti od raka prostate…

U našoj je zemlji bilo puno rasprava o spolnom odgoju kao predmetu koji se morao naći u školskim učionicama srednjoškolaca, a među najvrućim temama bila je masturbacija. Za naše društvo još uvijek tabu tema, a za australske znanstvenike zdravstveno opravdani užitak. Naime, istraživači Sveučilišta u Sydneyju tvrde: “Kada su žene u pitanju, masturbacija može pomoći spriječiti maternične infekcije i upale urinarnog trakta putem procesa otvaranja grlića maternice koji se odvija prilikom uzbuđenja. Na ovaj se način grlić maternice isteže, a samim time i cervikalna sluz, što omogućava cirkulaciju tekućina. Ovako se maternična sluz puna bakterija može lakše isprati”.

Protiv depresije i nesanice – samozadovoljavanjem!

orgazamKako su stručnjak za javno zdravstvo Anthony Santella i kolegica Spring Chenoa Cooper napisali na portalu za akademike The Conversation, samozadovoljavanje također može sniziti rizik od dijabetesa tipa 2, ublažiti nesanicu putem ravnoteže hormona i otpuštanja napetosti te ojačati mišiće zdjelice kontrakcijama koje se odvijaju prilikom orgazma.

Jednako tako, istraživanja su pokazala kako muškarci koji redovito prakticiraju spolne odnose imaju niži rizik od raka prostate, moguće zbog otpuštanja toksina iz prostate, a prema australskim stručnjacima, masturbacija pruža jednaki učinak.

Uz samozadovoljavanje ćete lakše spriječiti depresiju, s obzirom na to da se prilikom orgazma stvaraju “hormoni sreće” endorfini zbog kojih raste razina kortizola – hormona koji, pak, ojačava naš imunitet. “Osobe koje redovito imaju orgazam imaju manje stresa, niži krvni tlak, povećano samopouzdanje i smanjenu razinu boli”.

Australski su istraživači svoj komentar poentirali još jednom rastućom javnozdravstvenom brigom – samozadovoljavanjem ne možete dobiti spolno prenosivu bolest, neće doći do neželjene trudnoće i ne morate se bojati da ste loš ljubavnik!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo