Menopauza ne mora značiti kraj seksa - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Menopauza ne mora značiti kraj seksa

Iako često menopauza sa sobom povlači i poremećaj smanjenog seksualnog nagona zbog manje količine hormona estrogena, to nije slučaj s Amerikankama iz najnovijeg istraživanja.

U Hrvatskoj je 630.000 žena u menopauzi, u dobi od 40 do 65 godina.

Naime, velike je istraživanje objavljeno u časopisu Menopause pokazalo kako su starije žene zadovoljne svojim seksualnim životom. Američki su stručnjaci pratili preko 27.300 žena kroz razdoblje od 15 godina kako bi proučili prevenciju bolesti i manju kvalitetu života, sve u svjetlu menopauze. Tako je ukupno 60 posto žena starih između 50 i 59 godina seksualno aktivno, jednako kao i 50 posto žena u 60-ima te čak 28 posto žena u 70-ima.

Otprilike dvije trećine ispitanica je bilo zadovoljno svojom trenutnom seksualnom aktivnošću, a premalo seksa bio je glavni izvor nezadovoljstva onih ispitanica koje smatraju kako je njihov seksualni život nezadovoljavajuć.

Najčešći uzrok nezadovoljstva žena koje nisu seksualno aktivne bio je nedostatak partnera, a ne nezainteresiranost za seks ili zdravstveni problemi.

Neraspoloženje, nesanica, tuga, pretjerana emocionalna osjetljivost, razdražljivost… svima je zajednički nazivnik promjena u lučenju hormona u menopauzi. Hormoni su ti koji kontroliraju naš apetit, raspoloženje i seksualnu želju, pa je bitno shvatiti da su oni razlog takvog promijenjenog ponašanja. Na svu sreću, ovo je američko istraživanje pokazalo kako to ne mora uvijek biti pravilo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo