Mladi ne govore uvijek istinu o svojom seksualnom iskustvu - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Mladi ne govore uvijek istinu o svojom seksualnom iskustvu

Ako otvoreno pitate svog tinejdžera o seksualnom iskustvu, pripremite se i na mogućnost skrivanja prave situacije.

Tako tvrde američki istraživači koji su pregledali podatke ispitivanja preko 14.000 mladih osoba o njihovoj seksualnoj prošlosti. Svim ispitanicima je uzet uzorak urina kako bi se mogla ustanoviti moguća prisutnost spolne bolesti (s fokusom na klamidiju, gonoreju i trihomonijazu).

Više od deset posto mladih koji su bili zaraženi barem jednom spolnom bolesti izjavilo je kako u proteklih godinu dana nisu imali nikakvo seksualno iskustvo. Čak je šest posto osoba koje su bile pozitivne na jednu spolno prenosivu bolest tvrdilo kako se nikada nisu upustili u spolni odnos.

Stručnjaci Sveučilišta Emory u Atlanti smatraju kako bi rutinski probir za spolne bolesti mogao biti učinkovitiji način smanjenja zaraze, s obzirom da je “oslanjanje isključivo na mlade osobe i njihove iskaze seksualnih aktivnosti može biti netočno i problematično kao marker za rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima”.

Međutim, istraživači jednako tako ističu kako nisu zabilježili podatke o analnom seksu između muškaraca, a neki slučajevi klamidije mogu biti prisutni i nakon 12 mjeseci od spolnog odnosa.

“Naši rezultati otkrivaju da ako pedijatri i liječnici adolescenata ne testiraju sve mlade osobe, vjerojatno će biti određeni broj propuštenih slučajeva spolnih bolesti koji neće biti dijagnosticirani i liječeni, a bit će prošireni putem budućih spolnih partnera”, istaknuli su istraživači u stručnom časopisu Pediatrics.

Spolno prenosive bolesti: znate li ih razlikovati?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo