Ljepota

Ljepota

Muška kontracepcija skreće spermije u “spremište”

Naime, najnoviji lijek, koji je još uvijek u fazi ispitivanja, na reverzibilan način sprječavanja ulazak spermija u ejakulat te na taj način osigurava u potpunosti siguran spolni odnos, što se trudnoće tiče

Znanstvenici izumili prvu mušku kontracepcijsku pilulu

Do sada je bilo mnogo govora o muškoj kontracepciji u obliku pilula, a sada su australski istraživači istupili i pronašli učinkovit način sprječavanja trudnoće uz pomoć tablete namijenjene pripadnicima snažnijeg spola.

Naime, najnoviji lijek, koji je još uvijek u fazi ispitivanja, na reverzibilan način sprječavanja ulazak spermija u ejakulat te na taj način osigurava u potpunosti siguran spolni odnos, što se trudnoće tiče. Dobre su vijesti što ovaj lijek ne utječe na spolnu funkciju muškarca!

Do sada su istraživanja stručnjaka Sveučilišta Monash iz Melbournea, provedena na životinjama, pokazala kako se spermiji tijekom spolnog odnosa mogu zadržati u “svojevrsnom skladištu”. Inače, spermiji se iz sjemenovoda upućuju u testise tik prije ejakulacije.

Proces je reverzibilan i ne utječe na kvalitetu spermija. Sada to kod ljudi moramo uspjeti farmakološki i najvjerojatnije pomoću dva lijeka”, izjavio je Ventura, koji je proglasio pokuse na laboratorijskim miševima uspješnima i najavio sljedeći korak: koncentriranje na ljude. Prvi spomenuti lijek već postoji i desetljećima se koristi za pacijente s benignim povećanjem prostate. Drugi lijek tek treba razviti, no riječ je o radu koje će potrajati cijelo desetljeće.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo