Ljepota

Ljepota

Nemirne noge u krevetu vode erektilnoj disfunkciji?

Muškarci koji pate noću zbog sindroma nemirnih nogu moguće su suočeni i s još jednom prijetnjom seksualne prirode – erektilnom disfunkcijom!

Sindrom nemirnih nogu može poremetiti više od sna u krevetu. Naime, stručnjaci s harvarda tvrde kako je ovaj poremećaj spavanja povezan s većim rizikom od erektilne disfunkcije!

Do ovog su zaključka stigli nakon što su anketirali gotovo 10.4000 muškaraca, od kojih su neki imali sindrom nemirnih nogu, o erektilnoj disfunkciji. Šest godina poslije, analizirali su zdravstvene podatke ispitanika i ustanovili kako čak 23,4 posto muškaraca sa sindromom nemirnih nogu pate od erektilne disfunkcije, usporedno s 15,4 posto ispitanika koji nisu imali problem s nemirnim nogama.

Koja je veza između erektilne disfunkcije i sindroma nemirnih nogu?

Istraživači s Harvarda smatraju kako je zajednički nazivnik manjak dopamina. Dopamin je jedan od glavnijih neurotransmitera koji kontroliraju erektilnu disfunkciju. Kada je na niskoj razini, može dovesti do problema s potencijom, objasnio je voditelj studije Xiang Gao s Medicinskog fakulteta Harvarda.

Njegovo je istraživanje pokazalo kako sindrom nemirnih nogu može upućivati na budući razvoj erektilne disfunkcije, stoga ako vas muči ovaj poremećaj u snu, kontaktirajte svoj liječnika kako biste držali druge faktore rizika za erektilnu funkciju pod kontrolom: poput pušenja, prekomjerne težine, konzumacije alkohola, stresa ili tjeskobe, savjetovao je voditelj studije objavljene u časopisu American Journal of Epidemiology.

Što je to sindrom nemirnih nogu?

Sindrom nemirnih nogu češći je poremećaj nego što se misli. Naime, jedna od deset osoba pati zbog njega, a samim time sigurno pati i osoba koja s njom dijeli krevet. Nažalost, mnogi nikada neće dobiti dijagnozu ili neće saznati kako je riječ o pravom poremećaju spavanja koji se manifestira nekontroliranom potrebom za pomicanjem ruku i nogu dok osoba pokušava zaspati. Često se mogu javiti i nelagodni trnci u jednoj nozi koji nestaju kad se noga pokrene. Sve ovo ometa san i utječe na smanjenje kvalitete odmora, što pak može utjecati na osjećaj umora tijekom dana i tako umanjiti kvalitetu života.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo