Oralni seks povezan s rakom glave i vrata - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Oralni seks povezan s rakom glave i vrata

Zabrinjavajući porast stope slučajeva raka glave i vrata kod sredovječnih osoba, pa čak i mlađih, povezan je s porastom popularnosti oralnog seksa, tvrde stručnjaci.

Iako o HPV-u govorimo najčešće u kontekstu raka vrata maternice, on je usko povezan s rakom glave i vrata.

Humani papilloma virus (HPV), koji je najčešće povezan s rakom vrata maternice, djeluje kao bitan “okidač” raka glave i vrata, uvjeravaju istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Wisconsin.

U rak glave i vrata ubrajaju se tumori usne šupljine, ždrijela, grkljana, sinusa, štitnjače, nosne šupljine, žlijezde slinovnice i ostalih tkiva u području glave i vrata. U Europi od ove bolesti godišnje oboli oko 143.000, a umre 68.000 osoba.

Sveukupno, pojava raka i glave opada, poglavito zbog sve većeg broja osoba koje su odlučile zauvijek ugasiti cigaretu i piti manje alkohola, međutim, pojava raka mandula i korijena jezika se povećala posljednjih desetljeća. Upravo su ovi pacijenti skloniji zarazi HPV-om.

“Došlo je do granice kada je 60 do 70 posto slučajeva raka krajnika u SAD-u povezano s HPV-om”, objasnio je dr. William Lydiatt, voditelj kirurške onkologije glave i vrata Sveučilišta Nebraska.

Dok je ova povezanost nepobitna, stručnjaci ističu još jednu – vezu između ove maligne bolesti i oralnog seksa, no o njoj se više nagađa.

Stopa raka krajnika u korjena jezika povećava se godišnje od 1973. godine, paralelno sa “širokom praksom oralnog seksa među adolescentima, što može biti faktor koji pridonosi ovakvom porastu”.

HPV obično ostane na istom mjestu gdje uđe u tijelo, neovisno radi li se o vagini (što može dovesti do raka vrata maternice) ili ustiju i grla. Općeniti konsenzus na ulici je da svjedočimo povećanju ovih vrsta raka zato što se seksualna praksa ljudi promijenila s vremenom. Ne znam zašto više prakticiraju oralni seks, no koncept oralnog seksa se vama čini manje opskurnim nego što se činio vašim roditeljima ili njihovim roditeljima, zaključili su američki stručnjaci.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo