Ljepota

Ljepota

Oralni seks uzrokuje rak grla?

Promjena seksualnih navika u posljednja dva desetljeća, u korist oralnog seksa dovela je do drastičnog porasta broja oboljelih od raka grla u SAD-u. Stručnjaci upozoravaju da bi na pomolu mogla biti i epidemija ove vrste oboljenja.

Porast broja oboljelih od HPV virusa, putem oralnog seksa povećava i broj oboljenja od raka u području usta i ždrijela, uključujući tumor grla, krajnika i korijena jezika.

Prije desetak godina, studije su govorile kako je samo 20 posto osoba oboljelo od tumora u području usta i ždrijela HPV pozitivno. Taj postotak danas iznosi oko 60 posto. Radi se o svojevrsnom trendu porasta osoba oboljelih od ovih vrsta raka, koji su k tome HPV pozitivni.

Oralni seks vodi raku grla?Drugo lice raka grla

Pušenje i alkoholizam nekad su bili glavni rizični faktori za oboljenje od raka grla. Situacija se u današnje vrijeme drastično mijenja. Stručnjaci tvrde da je gotovo polovica osoba oboljelih od raka usta i ždrijela HPV pozitivna.

Promjena seksualnih navika tijekom posljednjih 20 godina u korist oralnog seksa , povećava rizik od oboljenja od raka glave i vrata, i može povećati rizik od oboljenja i od ostalih vrsta raka. Također, oralni seks u kombinaciji s HPV virusom može uzrokovati i rak jednjaka.

Paradigma se mijenja – oboljeli od ovih vrsta raka više nisu starije osobe, pušači s nizom drugih oboljenja. Sada su to uglavnom mlađi ljudi, na visokim položajima, odnosno jedna široka populacija mladih osoba.

Oralni seks nije siguran seks?

Stručnjaci se slažu da je ključno upozoriti javnost da oralni seks nije isto što i siguran seks. Ovakvo mišljenje se ukorijenilo u javnosti dijelom zahvaljujući epidemiji AIDS-a, a i dalje mnogi ljudi smatraju da ih oralni seks doista štiti.

Studije pokazuju da su posebno tinejdžeri nesvjesni rizika koji donosi nezaštićen oralni seks, uključujući prijenos HPV virusa, klamidiju i gonoreju.

 M. Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo