Ovo vam se može dogoditi ako apstinirate od seksa! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ovo vam se može dogoditi ako apstinirate od seksa!

Foto: Shutterstock

Prekidi veza, posao, putovanja… puno je razloga zašto bi vaš seksualni život mogao patiti. Treba li vas to zabrinjavati?

Možda niste na to pomišljali, ali “suha sezona” u krevetu može utjecati i na vaše zdravstveno stanje – na dobar i loš način.

Nervozni ste u zadnje vrijeme?

Seks osobi služio i kao ispušni ventil, a jedno je istraživanje (provedeno u Škotskoj) potvrdilo kako osobe koje nisu dugo prakticirale seks osjećaju veću nervozu pri javnom nastupu, za razliku od onih koji su imali barem jedan odnos u dva tjedna. Tijekom seksa mozak otpušta hormone sreće a jedan od njih je i endorfin koji potiče opuštanje, smatraju autori istraživanja.

Muškarci, spriječite razvoj raka prostate

Često ejakuliranje, pogotovo u 20-ima može smanjiti rizik razvoja raka prostate u kasnijim godinama, objavili su australski znanstvenici. Muškarci koji ejakuliraju pet ili više puta tjedno u 20-ima smanjuju svoj rizik od raka prostate za trećinu. Dobra je to vijest za sve mladiće koji su još uvijek uvjereni kako je masturbacija štetna za zdravlje penisa. Što više izbacivanja sperme – to manja šansa za rak prostate!

Bez seksa vam prijete bakterije i virusi

Dobar seks osigurava zavidno fizičko zdravlje. Stručnjaci kažu: vodite ljubav jednom ili dvaput tjedno. Na taj se način povisuje količina antitijela pod nazivom imunoglobulin A ili IgA. Ta vas antitijela mogu zaštititi od prehlada i drugih infekcija. Potvrđuje to i studija u kojoj je sudjelovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav – jednom ili dvaput tjedno – imali su povišenu razinu IgA od osoba koje su apstinirale ili vodile ljubav manje od jednom tjedno.

Gubite vjeru u odnos s partnerom?

Veza bez seksa može uzrokovati nesuglasice u odnosu ili će barem pobuditi sumnju u kvalitetu veze. Također, ukoliko partner odbija voditi ljubav, javlja se nisko samopouzdanje te sumnja u partnerovu vjernost.

Veći rizik od razvoja srčanih oboljenja

Novije istraživanje provedeno na Institutu New England u Massachusettsu pokazalo je kako su muškarci koji se seksaju dva puta tjedno suočeni s 45 posto nižim rizikom od razvijanja srčanih bolesti nego oni koji vode ljubav jednom mjesečno ili manje.

Ana A.

Jeste li znali da oralni seks dovodi do raka grla i vrata

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo