Ljepota

Ljepota

Smiju li se srčani bolesnici seksati?

Seks je siguran za većinu srčanih bolesnika. Ako se možete popesti stepenicama do drugog kata bez gubljenja daha, možete uživati u seksu bez bojazni, uvjeravaju stručnjaci.

U prvom znanstveno utemeljenim smjernicama na ovu temu, stručnjaci Američke udruge za srce tvrde kako seks samo malo povisuje rizik od srčanog udara, neovisno o tome jeste li srčani bolesnik ili niste.

Unatoč povišenom riziku srčanih bolesnika za novim srčanim udarom, ne postoje dokazi da ove osobe imaju više srčanih udara povezanih sa seksom u odnosu na opću populaciju, tvrde stručnjaci.

Bitno je za napomenuti kako bi se srčani pacijenti prvo trebali konzultirati s liječnikom kako bi dobili zeleno svjetlo za spolne odnose, no u većini slučajeva ne bi trebalo biti problema.

Koje su osobe najizloženije nagloj srčanoj smrti zbog seksa? Prije svega, to su oženjeni muškarci koji varaju svoje supruge, najčešće s mlađim ženama u nepoznatom okruženju. Te okolnosti mogu nagomilati stres i na taj način povećati rizik osobe, tvrde istraživači na temelju rezultata istraživanja.

Možete dobiti zeleno svjetlo za seks čak tjedan dana nakon relativno blagog srčanog udara ako bolesnik može hodati stepenicama bez neugode. Općenito govoreći, mala plava tabletica i slične tablete koje se koriste kod erektilne disfunkcije sigurne su za muškarce sa stabilnom srčanom bolesti.

“Rizik od srčanog udara za vrijeme seksa je dva do tri puta viši nego kada se ne seksate, no, taj povećani rizik predstavlja samo mali dio ukupnog rizika osobe od srčanog udara. Seksualna aktivnost uzrokuje manje od jedan posto svih slućajeva srčanog udara“, objasnio je dr. Glenn Levine, voditelj studije koja je rezultirala smjernicama.

“Liječnici i srčani bolesnici bi trebali razgovarati o seksu, no malo tko to i čini jer im nije ugodno razgovarati o tome ili nemaju informacije. Nove smjernice bi trebale popuniti tu prazninu“, objasnio je Levine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo