Snažna erekcija nije dovoljna - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Snažna erekcija nije dovoljna

Tvrtka Bayer Schering Pharma provela je dvije nove kliničke studije za čiju je provedbu koristila – štoperice, ocjenjujući trajanje erekcije, odnosno spolnog odnosa kao novi parametar efikasnosti lijeka.

bayer     urolog mr.sc. Antonio Plešnar

Studije, koje je predstavio urolog mr.sc. Antonio Plešnar, otkrile su da vardenafil (Vatrena tableta) produljuje erekciju čak 2 – 3 puta (do tri minute dulje nego kod muškaraca bez erekcijskih problema), čak i kod muškaraca sa zdravstvenim problemima poput dislipidemije, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i slično. lako većina muškaraca povremeno pati od problema s erekcijom, kad seksualni odnos više ne zadovoljava ni ženu ni muškarca posljedice su višestruke. Od problema s erekcijom danas pati oko 152 milijuna muškaraca diljem svijeta, a predviđa se da će ovaj broj do 2025. godine narasti na 322 milijuna.

Štopericom do kvalitetnijeg mjerenja zadovoljstva spolnim odnosom

Tvrdoća, odnosno jačina erekcije uvriježeno se smatra kao najvažniji faktor koji pridonosi uspješnom spolnom odnosu. Ipak, znanstvena istraživanja te sama svjedočenja muškaraca govore da ona nije dovoljna za potpuni seksualni užitak parova. Dulje trajanje erekcije koje je preduvjet za dulji spolni odnos igra važnu ulogu za postizanje zadovoljavajućeg seksualnog iskustva za oba partnera.

Dvije nove Bayerove kliničke studije (studija Izdržljivost i studija Dislipidemija) ocjenjivale su upravo trajanje erekcije kao novi parametar efikasnosti lijeka. Bayer je za potrebe studije Izdržljivost, prve kliničke studije ovakvog tipa, upotrijebio sasvim novi način mjerenja trajanja erekcije: u istraživanje su uključena oba partnera, a trajanje erekcije mjerio je sam pacijent uz pomoć štoperice i dnevnika. Štopericom mjereno trajanje erekcije koje vodi do uspješnog spolnog odnosa postavljeno je kao primarni kriterij učinkovitosti, odnosno novi parametar efikasnosti koji omogućava kvalitativnije mjerenje zadovoljstva kod muškaraca koji imaju problem s erekcijom.

Poželjno trajanje spolnog odnosa – od 7 do 13 minuta!

parStudije su pokazale da vardenafil (Vatrena tableta) klinički dokazano produljuje trajanje erekcije, čak i kod muškaraca s bolestima poput dislipidemije, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa i slično. Naime, prema istraživanju kanadskih i američkih seksualnih terapeuta (Sex Journal Med. 2008.), “poželjan” je spolni odnos koji traje između 7 i 13 minuta (1-2 min je „prekratko”; 10-30 min je „predugo”). Prosječno trajanje spolnog odnosa kod zdravih muškaraca bez problema s erekcijom jest između 9,2 i 10,1 minute, dok kod muškaraca s problemima s erekcijom i bolestima poput dislipidemije, hipertenzije ili dijabetesa, trajanje erekcije iznosi i do 0,5 minuta.

Vatrena tableta: čak tri minute dulja erekcija od one kod muškaraca bez problema s erekcijom. Bayerova studija Izdržljivost pokazala je da kod muškaraca s problemima s erekcijom koji su uzimali placebo prosječno trajanje erekcije iznosi 5,45 minuta, dok je kod muškaraca koji su uzimali Vatrenu tabletu erekcija trajala 12,81 minutu, odnosno čak 2.4 puta više nego kod placeba, te gotovo tri minute dulje nego kod muškaraca koji nemaju problem s erekcijom!

Studija dislipidemije, prva studija koja ocjenjuje efikasnost i sigurnost preparata za poboljšanje erekcije kod muškaraca koji uz problem s erekcijom pate i od dislipidemije i drugih tegoba, pokazala je čak bolje rezultate: u odnosu na placebo, Vatrena tableta omogućava gotovo trostruki porast trajanja erekcije (prosječno trajanje erekcije: 3,38 min uz placebo te 10 min uz Vatrenu tabletu).

Spolni odnos ipak važniji od predigre?!

parČak 93 posto muškaraca s problemima s erekcijom smatra da je trajanje erekcije, odnosno zadovoljavajuće trajanje spolnog odnosa podjednako važno kao i jačina erekcije. Da poboljšano trajanje erekcije, preduvjet za dulji spolni odnos, igra važnu ulogu za postizanje zadovoljavajućeg seksualnog iskustva za oboje partnera potvrđuje i istraživanje P. VVeissa i S. Brodyja o sustavnosti ženskog orgazma (Journal of Sexual Medicine 6: 135-141, 2009), koje zaključuje da su vjerojatnost i sustavnost ženskog orgazma povezani s trajanjem vaginalnog spolnog odnosa, a ne trajanjem predigre: “Za razliku od pretpostavki mnogih seksualnih terapeuta i edukatora, više pažnje trebalo bi biti posvećeno poboljšanju kvalitete i trajanja spolnog odnosa, nego predigre.

Poboljšanje trajanja erekcije preduvjet je za dulji spolni odnos, što predstavlja važnu emocionalnu dobrobit za osobe s problemima s erekcijom i njihove partnere.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo