Ljepota

Ljepota

Srednjoškolci žele točne informacije o spolnosti!

U nizu debatnih radionica zagrebački gimnazijalci raspravljaju o spolno odgovornom ponašanju, spolno prenosivim bolestima i svojim pogledima na veze.

Jedni za apstinenciju, drugi za spolno odgovorno ponašanje, ali svi zajedno slažu se u jednom – nije im dovoljno da im u školi netko nabroji vrste kontracepcije, nužne su im točne i provjerene informacije o spolnosti. Poruke su to koje su otvoreno, bez zadrške, iznijeli učenici od prvog do četvrtog razreda I. gimnazije na prvoj održanoj spikaonici portala Ordinacija.hr i Večernjeg lista pod nazivom “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu“. Glavni je cilj edukacija mladih i podizanje njihove svijesti o virusu HPV-a koji je vodeći uzročnik raka vrata maternice. Edukacija je tim više važna jer su statistike poražavajuće – godišnje u Hrvatskoj umire 150 žena, a svaki se dan HPV-om zarazi jedan učenik ili učenica.

Vjernost prije svega

Procijenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa, od čega 30 posto otpada na mlade.

“Želimo dobrim informacijama skinuti tabu sa seksa jer jedino ćemo tako poticati zrelost. Mladima treba na interaktivan način objasniti kako je nužno imati kondom u džepu”, mišljenje je afirmativne skupine učenika I. gimnazije, koji se zalažu za tezu odgovornog seksualnog ponašanja.

“Bolje spriječiti nego liječiti”, glasi teza druge skupine, koja drži kako je apstinencija jedini način da mladi zaštite svoj, ali i tuđi život, sve dok ne pronađu partnera kojem mogu vjerovati.

I dok su gimnazijalci podijeljeni, jedni za odgođeno stupanje u spolne odnose, drugi za korištenje prezervativa, svi oni potvrđuju isto: mladi se mogu upuštati u spolne odnose tek onda kada su tjelesno i psihički zreli, a da pritom međusobno njeguju novi trend – vjernost.

Uz zagrebačko gimnazijalce na raspravi su sudjelovali i doc. dr. Dubravko Lepušić i prof. dr. Marina Kuzman, autori uvedenog spolnog odgoja u školama, te ambasadori spikaonice Iva Šulentić i Hrvoje Šalković. Liječnici su potvrdili kako su informacije dostupne mladima, no prije svega treba educirati roditelje kako bi oni podržali cijepljenje protiv HPV-a. Naime, ono je u Zagrebu – besplatno!

Ciklus četiri spikaonice

“Oni koji vjeruju u sebe imaju znanje i samopouzdanje i ti će se znati ponašati odgovorno, znajući će da se tako ponajprije ponašaju odgovorno prema sebi, a zatim i prema drugima”, poručila je prof. dr. Kuzman. Mladi pak kažu kako jednostavno moraju znati sve mogućnosti i posljedice.

Sljedeća debata u kojoj mladi imaju prilike postaviti pitanja koja ih zanimaju te otvoreno progovoriti o HPV-u održat će se 18. veljače u 19 sati u V. gimnaziji. Na debatnu raspravu svi su srednjoškolci – dobrodošli.

Projekt “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu” podržavaju Ministarstvo
zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za
zdravstveno osiguranje, Gradski ured za zdravstvo, Zavod za javno
zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Tosama, Sandoz i Hrvatska liga za borbu
protiv raka.

Ordinacija.hr
Foto: Anto Magzan/PIXSEL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo