Što sve tinejdžeri moraju znati o kontracepciji?

seks, krevet, tinejdzeri, cura i decko

U životu tinejdžera trudnoća ili spolno prenosiva bolest mogu uzrokovati velike promjene. Razmislite o mogućim posljedicama prije nego li se uopće upustite u odnose.

Najsigurniji način sprječavanja trudnoće i spolno prenosivih bolesti je apstinencija, tj. uopće ne stupiti u spolni odnos. S druge strane, ako ste seksualno aktivni, stručnjaci preporučuju promišljanje o metodama kontracepcije i zaštiti od spolnih bolesti kako biste očuvali svoje zdravlje i ono svog partnera ili partnerice. Nikada se nemojte upuštati u spolne odnose bez zaštite!

Samo je jedan spolni odnos dovoljan za trudnoću ili prijenos bolesti: seksualno aktivni tinejdžer (neovisno o tome radi li se o djevojci ili mladiću) koji ne koristi zaštitu izložen je 90-postotnim izgledima začeća unutar jedne godine.

Preuzmite odgovornost za svoje zdravlje

Čak i ako planirate apstinirati, informirajte se o svim oblicima kontracepcije koji su dostupni: potražite podatke o metodama koje štite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, saznajte prednosti i moguće mane svake tehnike, naučite koristiti prezervative i sl.

Možda vam nije ugodno razgovarati o seksu i kontracepciji s roditeljima, nastavnicima ili vršnjacima, no izrazito je važno da znate sve o sigurnom seksu i zaštiti kako biste se kvalitetno pripremili na ulazak u svijet spolnosti te osigurali svoje zdravlje.

Najbolja kontracepcijska metoda na koju se možete osloniti je ona koju najlakše koristite svaki put pri spolnom odnosu. Redovito se javljajte svom liječniku kako biste bili sigurni da odabrana metoda pravilno djeluje, a ako primijetite nuspojave zbog kojih je korištenje kontracepcije otežano, svakako to podijelite sa stručnjakom. Možda vam ta metoda ne odgovara i nije najbolja za vas.

 • Razmislite o korisnim aspektima apstinencije,
 • ako ste seksualno aktivni, koristite kondome,
 • ako vaš partner inzistira na nenošenju kondoma, nemojte se upustiti u spolni odnos,
 • ako želite spriječiti trudnoću, koristiti još jednu metodu (poput kontracepcijske tablete) uz kondom, koji prvenstveno štiti od spolno prenosivih bolesti.

Za djevojke

Neke su djevojke zabrinute zbog prvog posjeta ginekologu, koji jedini može propisati kontracepcijske tablete. Nemojte se bojati pregleda – razgovarajte s liječnikom o svakom koraku jer ćete se tako riješiti straha i biti upućeni u sve stavke pregleda.

Ako ste već stupili u spolne odnose, vrlo je važno redovito se testirati na spolno prenosive bolesti – to znači svake godine. Neki se testovi mogu povesti uz pomoć davanja mokraće (bez temeljitog tjelesnog pregleda), a PAPA test nije potrebno raditi sve do druge ili treće godine nakon što stupite u seksualne odnose (njime se traže znakovi HPV virusa koji se najčešće veže s rakom vrata maternice).


Prije nego li odaberete metodu kontracepcije koju želite koristiti, budite iskreni: Što ako metoda podbaci i vi zatrudnite? Jeste li spremni roditi i odgojiti dijete? Je li za vas pobačaj prihvatljiva mogućnost? Biste li imali podršku partnera i obitelji za bilo koji izbor?

Odgovorite na ova pitanja i tada ćete znati u kojoj ste mjeri predani sprječavanju trudnoće. Jednako tako, morate se zaštititi i od spolnih bolesti. U ovom su slučaju prezervativi najkorisniji za oba partnera, bez obzira koju još metodu koristite za sprječavanje trudnoće.

Koje su metode kontracepcije dostupne?

 • Apstinencija: suzdržavanje od seksa je najučinkovitija metoda sprječavanja trudnoće i spolnih bolesti.
 • Prezervativ: u većoj mjeri štiti od trudnoće ako ga koristite sa spermicidima ili nekom drugom metodom. Ako kondom pukne, trebat će vam hitna kontracepcija.
 • Dijafragma: barijera od lateksa ima oblik kupole širine između pet i deset centimetara, a umeće se sa spermicidnim lubrikantom u grlić maternice. Štiti od trudnoće, no ne i spolnih bolesti.
 • Kontracepcijska tableta: uzima se SVAKI dan u isto vrijeme, štiti od trudnoće, ali ne i spolnih bolesti.
 • Kontracepcijski flaster: mijenja se jednom tjedno, a štiti samo od trudnoće. Prozirni se flaster može zalijepiti na trbuh, stražnjicu, vanjsku površinu nadlaktice ili neki drugi dio gornjeg dijela tijela osim grudi.
 • Vaginalni prsten: fleksibilni plastični prsten u rodnici ostaje tri tjedna i štiti samo od trudnoće. Prsten se može izvaditi bez utjecaja na kontraceptivnu sigurnost, ali maksimalno do četiri sata. Nakon tri tjedna primjene slijedi tjedan dana pauze, te se tada u rodnicu postavlja novi prsten.
 • Spirala: jedna od najsigurnijih metoda kontracepcije je intrauterina kontracepcija unutarmaterničnim uloškom poznatim kao "spirala". Predstavlja plastični ili metalni umetak koji ginekolog umetne u maternicu žene, a ovisno o vrsti pruža zaštitu od jedne do deset godina. Prikladna je samo za žene koje su već rodile. Spirala predstavlja visoko djelotvornu zaštitu od trudnoće, ali povećava rizik za upale i infekcije.
 • Plodni dani: ova metoda se oslanja na izračunavanje prosječnog dolaska plodnih dana kada je trudnoća tjelesno omogućena na temelju trajanja ciklusa i nije u potpunosti sigurna. Često može dovesti do trudnoće: u većoj se mjeri koristi za planirano začeće, a ne njegovo izbjegavanje.
 • Hitna kontracepcija: na raspolaganju vam je u slučaju da neki od ovih oblika kontracepcije zakaže. Postkoitalnu kontracepciju treba primijeniti do 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa u obliku tablete. Treba naglasiti kako je popularna tableta za "dan poslije" iznimno učinkovita u sprječavanju trudnoće ukoliko se primijeni prema uputama, tj. do tri dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Hitne kontracepcijske tablete nisu namijenjene za redovitu upotrebu zbog visokog sadržaja hormona, stoga ih treba primjenjivati samo u hitnim slučajevima. Prednost ove metode je što uključuje znatno manje nuspojava i zdravstvenih rizika u odnosu na tzv. tablete za pobačaj ili izazvanog prekida trudnoće obavljenog u bolnici.

Napomena: tableta za "dan poslije" izdaje se isključivo po preporuci ginekologa i to putem liječničkog recepta! Njena se cijena kreće oko 200 kn. 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!