Treba li testiranje na spolne bolesti biti obavezno za mlade?

goran jakus/PIXSELL spikaonica

Na trećoj po redu debatnoj spikaonici "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu", zagrebački su gimnazijalci raspravljali o tome trebaju li se mladi obavezno testirati na spolno prenosive bolesti.

Kolika su prijetnja spolno prenosive bolesti za mladu populaciju? Treba li se uvesti obavezno testiranje ili ne – bila je tema treće po redu debatne spikaonice u kojoj su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda zagrebačke II. gimnazije.

"Mladi ne shvaćaju kolika je opasnost spolnih bolesti. Kada bi se testirali, uvidjeli bi da se to i njima može dogoditi", poručila je maturantica Eta Krpanec. Istaknula je poražavajuće brojke: djevojke u prosjeku tek dvije godine nakon upuštanja u prvi spolni odnos odlaze kod ginekologa.

Pročitajte kakosu prošle prva spikaonica I. gimnazije i spikaonica V. gimnazije.

Spikaonica

"Spikaš o svemu, spikaj i o njemu" debatni je projekt zdravstvenog portala Ordinacija.hr, Večernjeg lista i Megaprodukcije, koji ima za cilj potaknuti raspravo među mladima na temu spolno odgovornog ponašanja.

Raspravu je predvodio gimnazijski debatni klub, gdje se afirmacijska ekipa zalagala za uvođenje testiranja u sistematske preglede. Argument negacijske skupine je da se sistematski pregledi održavaju rijetko, da nema dovoljno novca za testiranja te da je bolje sredstva uložiti u edukaciju jer se samo tako problem uistinu rješava.

U argumentaciji su mladima pomogli i stručnjaci, prim mr. sc. Nives Šikanić Digić, specijalistica ginekologije u Klinici za dječje bolesti te prof. dr. Mihael Skerlev iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb.

"Najveći problem je što većina spolnih bolesti nema simptoma, a mladi ne razgovaraju otvoreno o seksu jer je tabu tema u društvu", istaknula je prim mr. sc. Nives Šikanić-Dugić. Dodala je kako je problem obaveznog testiranja to što se odnosi samo na spolno aktivne, a mnogi to ne žele priznati.

Osim učenika i poznatih liječnika, u spikaonici su sudjelovali i poznati ambasadori: gimnastičar Marijo Možnik i Joško Lokas, koji je i sam otac troje mladih. Oni su se zalagali za otvorenost i rušenje tabua. Debatu je podržala i Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu koja je istaknula potrebu za organizacijom još korisnih projekata za mlade poput spikaonice.

Ljučna riječ svih sudionika spikaonice je da je dijalog mladih ključan, uz otvorenu komunikaciju s roditeljima, liječnicima i institucijama.

Sljedeći na redu su učenici IX. gimnazije koji će 4. ožujka raspravljati o spolno odgovornom ponašanju mladih. Uz njih će stručni "stožer" držati prim. Nives Pustišek, spec. dermatovenerologije i prof. log. Mirela Šentija Knežević, dok će ulogu ambasadora preuzeti Larisa Lipovac i Mirko Fodor.

Ordinacija.hr
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

 Prati nas na Viber Public Chatu!