Ljepota

Ljepota

Više seksa znači dulji život!

Najnovije spoznaje iz genetike i neurobiologije koje su korištene u ovom istraživanju pokazuju kako, barem u slučaju vinskih mušica, nije mit da seksualna frustracija predstavlja zdravstveni problem.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Science navodi kako bi seks mogao biti tajna za dobro zdravlje, mladost i dulji život – barem kod vinskih mušica. Naime, kod mužjaka vinskih mušica koji su osjetili feromone ženki, ali se nisu mogli pariti dolazilo je pada zaliha masti, slabije su bili otporni na izgladnjivanje te su bili pod većim stresom. Ovakve seksualno frustrirane mušice su kraće živjele. S druge strane, parenje je djelomično ublažilo negativne utjecaje na zdravlje i starenje.

Znanstvenici objašnjavaju kako će na temelju ovog istraživanja moći bolje razumjeti kako su osjetilni sustav i psihološko stanje povezani u mozgu te kako utječu na zdravlje i životni vijek. Najnovije spoznaje iz genetike i neurobiologije koje su korištene u ovom istraživanju pokazuju kako, barem u slučaju vinskih mušica, nije mit da seksualna frustracija predstavlja zdravstveni problem. Očekivanje seksa, bez seksualne nagrade je bilo štetno za zdravlje mušica te je skratilo njihov život.

Seks bez seksa

Manipulirajući osjetilnim sustavom mužjaka vinskih mušica (Drosophila melanogaster), znanstvenici su utjecali na njihovu percepciju. Točnije, mužjaci su osjećali kao da su u seksualno bogatom okolišu tako što su bili izloženi genetički modificiranim mužjacima koji su proizvodili ženske feromone. Također, istraživači su uspjeli manipulirati određenim neuronima koji su odgovorni za percepciju feromona te dijelovima mozga koji je povezan sa seksualnom nagradom.

Ovi rezultati daju prvi direktan dokaz da način na koji mozak obrađuje očekivanja i nagrade utječe na starenje i psihologiju. U ovom slučaju, seksualne nagrade su specifično utjecale na zdravo starenje.

Vinske mušice su snažan alat za proučavanje starenja, budući da prosječno žive oko 60 dana, a mnoga otkrića na mušicama su se pokazala točna i kod životinja koje dulje žive, poput miševa.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo