Wi-Fi signal laptopa oštećuje spermije!

laptop, racunalo, kompjuter

Laptopi su bili česti predmet medicinskih istraživanja zbog njihovog mogućeg utjecaja na plodnost – prije svega, mušku. Prethodne su studije sagledale ovo računalo kao izvor topline, s obzirom da laptop povisuje temperaturu u skrotumu te tako moguće oštećuje i spermije. Osim što dugoročno držanje prijenosnika na nogama može dovesti do sindroma "spržene kože", koja izgleda kao da je prošarana crvenilom i upaljena, ova loša navika može utjecati na muško reproduktivno zdravlje.

Najnovije istraživanje argentinskih stručnjaka pokazalo je kako bi za smanjenu mušku plodnost mogao biti neki drugi krivac – Wi-Fi signal.

Istraživači centra Nascentis Medicina Reproductiva proučili su uzorke sjemena 29 zdravih muškaraca te nekoliko kapi stavili pod laptop koji je bio spojen na internet putem Wi-Fi veze. Nakon četiri sata kod četvrtine uzoraka bilo je zamijećeno značajno smanjenje u progresivnoj pokretljivosti spermija, u odnosu na samo 14 posto uzoraka sjemena koji su se držali na sobnoj temperaturi, daleko od računala. To znači da su spermiji izloženi ovom signalu manje sposobni za kretanje prema jajnoj stanici kako bi ju oplodili.

Također, primijećeno je DNK oštećenje na devet posto uzoraka sjemena koji su bili izloženi Wi-Fi signalu, a to je trostruko više nego kod kontrolne skupine. Voditelj studije Conrado Avendano smatra kako je za rezultate odgovorno elektromagnetsko zračenje koje se stvara prilikom bežične veze. Slična su istraživanja povezala elektromagnetsku rezonancu i mušku nepolodnost, koristeći mobitele. Tako su australski sturčnjaci ustanovili kako muškarci koji koriste mobitele imaju manje kvalitetne spermije od muškaraca koji ne koriste ovu vrstu telefona.

Kritičari argentinske studije napominju kako je ona provedena u laboratoriju, a ne na terenu – u stvarnim uvjetima. Za svaki slučaj, dermatolozi preporučuju korištenje posebnih pladanja za laptop ako ga zaista želite držati u krilu i kako biste zaštititi svoje krilo od previsoke temperature. Nju ostavite za spavaću sobu...

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!