Zabrana istospolnih brakova utječe na mentalno zdravlje partnera - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Zabrana istospolnih brakova utječe na mentalno zdravlje partnera

Gay, lezbijske i biseksualne osobe koje žive u državama s institucionalnim oblikom diskriminacije – kao što su zabrana istospolnih brakova – imaju povećan rizik od psihijatrijskih bolesti. Pokazali su to rezultati novog istraživanja američke Škole narodnog zdravlja Mailman.

kIstraživači su analizirali podatke dosadašnjih istraživanja, u kojima su tijelom proteklih godina, sudjelovali lezbijski, homoseksualni i biseksualni parovi i to za potrebu nacionalnog Epidemiološkog istraživanja o alkoholu. Sudionici su živjeli u državama u kojima je za vrijeme izbra 2004.-2005. godine ustavnim amandmanima pokrenuta zabrana istospolnih brakova.

Znanstvenici su otkrili značajan porast prevalencije poremećaja raspoloženja, poput anksioznosti i pretjerane konzumacije alkohola među osobama homo i biseksualne orijentacije i to nakon što je država zabranila istospolne brakove. Najveći porast – više od 200 posto – se odnosio na anksiozne poremećaje.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju American Journal of Public Health.

“Prije ove studije, malo smo znali o utjecaju institucionalne diskriminacije prema homo i biseksualnim osobama u našem društvu. Naše istraživanje naglašava važnost ukidanja institucionalnih oblika diskriminacije, uključujući i one koji dovode do razlike u mentalnom zdravlju i dobrobiti osoba drugačije seksualne orijentacije”, izjavila je autorica studije i američka psihologinja Deborah Hasin.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo