10 mitova o fitnessu

Fitness, vjezbanje, teretana, utezi

Kada je u pitanju tjelovježba, nije teško pasti u zamku loših savjeta. Takvi savjeti uglavnom dolaze od frendova iz teretane koji se drže vlastitih pravila vježbanja i prehrane, koja, unatoč tome što oni možda imaju više staža u teretani od vas, ne moraju biti ispravna.

Donosimo vam 10 mitova o tjelovježbi na koje su mnogi 'pali'.

1. Ako se ne znojiš, nešto ne radiš dobro

Znojenje je pokazatelj koliko vode gubite iz organizma, a ne pokazatelj kvalitete vježbanja.

k2. Trčanje na traci manje opterećuje koljena od trčanja na asfaltu

Za opterećenje na vaše zglobove odgovorna je vaša težina a ne podloga na kojoj trčite. To znači da je svejedno trčite li po traci, asfaltu ili prirodnoj podlozi. Ono što možete učiniti kako biste smanjili taj pritisak jest da kombinirate trčanje s drugim kardio vježbama (npr. vožnjom bicikla).

3. Hidratacija je sve

Pijuckanje vode ili nekog drugog energetskog pića svakako je vrlo bitno i neophodno za hidrataciju, ali ne utječe na snagu.

4. Mišići se pretvaraju u salo po prestanku vježbanja

Govorimo o dva apsolutno različita tipa tkiva koji nemaju mogućnost međusobne transformacije. Njihova povezanost je sljedeća: što je veća mišićna masa, više je energije potrebno za njezino 'održavanje', te samim time organizam troši više kalorija koje između ostaloga crpi i iz masnog tkiva. Suprotno tome, smanji li se mišićna masa, dolazi do manje energetske potrošnje pa se sav višak unesenih kalorija 'sprema' u masne stanice.

k5. Istezanje sprječava ozljede

Istraživanje provedeno na američkom George Washington fakultetu provedeno na 2.700 trkača pokazalo je da je mogućnost ozljede trkača koji su se rastezali u vremenskom razdoblju od 5 minuta jednaka mogućnosti ozljede trkača koji se uopće nisu rastezali.

6. Puno trbušnjaka znači lijepo oblikovan, mišićav trbuh

Uzalud vam stotine trbušnjaka dnevno ukoliko ne smanjite prije toga masno tkivo koje sprječava da ti lijepo oblikovani mišići (koji se kriju ispod sala) dođu na vidjelo. Prehrana je ključna riječ po pitanju skidanja sala s trbuha!

7. Višak sala može se istopiti u sauni

U sauni će iz vas jedino izaći voda, i toksini koji se eventualno nalaze u njoj. Špek ostaje!

8. Bez boli nema napretka

Često ćete čuti da mora boljeti kako biste nakon tjelovježbe vidjeli rezultate. Krivo. Vježbanje može biti teško, i čak može izazvati laganu bol koja je najčešće povezana s upalom mišića, ali prava konkretna bol za vrijeme vježbanja znak je ili da nešto radite krivo ili da ste se ozlijedili. Ukoliko osjetite takvu bol, stanite, odmorite i ako bol prođe, nastavite s vježbanjem. Ne prođe li, svakako posjetite liječnika.

k9. Dizanje utega prenabildat će mišiće

Ovdje govorimo o ženama koje ne žele dizati utege kako im se mišići ne bi previše 'nabildali'. Bez bojazni, ženska mišićna masa nije ista kao kod muškaraca, i ukoliko se ne posvetite profesionalno body buildingu, vaši mišići, unatoč vježbanju na spravama s teškim utezima, neće nikada nalikovati na muškarčeve.

10. Neredovito i lagano vježbanje nema efekta

Pogrešno je odustati od bilo kakve tjelovježbe bez obzira na dinamiku i intenzitet. Ukoliko ne možete izdvojiti 30 minuta dnevno za vježbanje, probajte vježbati tri puta dnevno po 10 minuta. Dokazano je da čak i umjerena fizička aktivnost smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Uostalom, kako nikakva fizička aktivnost može biti bolja od umjerene?

 

Izvor: She.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!