Badminton za čvršće mišiće

badminton

Gubljenje kilograma i aktiviranje svih mišića preduvjeti su za dobar duh u dobrome tijelu i rješavanje svakodnevnog stresa. Potrebna su vam dva reketa, pernata loptica i partner.

Badminton u ljudima budi dobar osjećaj, jer je zanimljiv i pokreće cijelo tijelo, kaže prvakinja Hrvatske u badmintonu Andrea Žvorc.

Na travnjaku ili u dvorani

badminton"Ženama preporučujem bavljenje badmintonom jer učvršćuje noge i stražnjicu te utječe na pravilno držanje. Naravno, gube se i kalorije, ponekad se u sat vremena izgubi dva kilograma", kaže Andrea.

Badminton je sličan tenisu i olimpijski je sport. Može se igrati pojedinačno i u parovima, a cilj je reketom neobranjivo vratiti lopticu u protivnikovo polje. Tako se osvajaju bodovi, igra se na dva dobivena gema, do 21-og boda.

Iako se tim sportom možete baviti rekreativno i na svakoj livadi, u svome gradu potražite dvoranu za badminton i odigrajte pravi meč. Teren je širine 6,1 metar i dužine 13, 40 metra, a u jednome meču možete pretrčati i više od šest kilometara, te izgubiti oko 650 kalorija. S obzirom na putnju pernate loptice, koja podsjeća na košaricu, minimalna visina dvorane mora biti do pet metara.

Učinkovitiji od tenisa

Ako vam se ikada činilo kako je badminton dječji sport, promijenit ćete mišljenje nakon što počnete gubiti kilograme i oblikovati mišiće. Tako će rasti i vaše samopouzdanje i zadovoljstvo vlastitim tijelom.

Ako želite smršavjeti, badminton je učinkovitiji od tenisa. Naime, badminton zahtijeva stalno kretanje po terenu, koncentraciju, brze iznenadne reakcije i ovisno o mogućnostima jake udarce reketom.

Sport, naravno, pogoduje očuvanju srca i krvotoka, a i čišćenju tijela od loših tvari znojenjem. Na pustolovinu zvanu badminton ponesite ručnik i pijte dosta vode.

Za bavljenje badmintonom nikada nije kasno

badminton

U Hrvatskoj postoji profesionalna i amaterska badmintonska liga. Ako imate volje i talenta, nikada nije kasno. Andrea je članica Badminton kluba "Medvedgrad" i već godinama igra za klub i reprezentaciju.

"Najbolja dob za početak igranja badmintona je između osam i jedanaest. Svatko tko želi može doći na Velesajam raspitati se u klubu `Medvedgrad`", kaže Žvorc.

Ipak ako želite pobjeđivati kolege iz ureda možete u rekreativnoj badmintonskoj ligi, a također postoji i Veteransko prvenstvo.

Zanimljivosti iz svijeta badmintona

  • prva pernata loptica za badminton spominje se prije 2000 godina u Kini, Indiji, Meksiku i Grčkoj, a svoj povijesni put je nastavila kroz dječje igre u srednjem vijeku u Engleskoj
  • u 19. stoljeću igra pernatom lopticom postaje popularna i među engleskim plemstvom, a tada dobiva i naziv prema rezidenciji vojvode od Beauforta - Badminton House;
  • pernata loptica se izrađuje od pera lijevoga guščjeg krila zbog bolje rotacije, a što se čini s perjem desnoga krila, nije poznato.

Izvor: She.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!