Ljepota

Ljepota

Biciklisti žive 6 godina duže od ostatka populacije

Osim što ih krasi sjajna atletska izvedba, izdržljivost i sportski duh, biciklisti koji se natječu u jednoj od slavnijih utrka, Tour de France, žive duže od ostalih osoba!

Oni prosječno žive šest godina duže nego opća populacija te rjeđe umiru zbog problema krvožilnog zdravlja. Do ovog su zaključka stigli istraživači Europske bolnice Georges Pompidou iz Pariza koji su analizirali zdravlje gotovo 800 francuskih biciklista koji su vozili Tour de France između 1947. i 2012. godine.

Pedala život znači

Usporedili su njihovu prosječnu dob umiranja s općom francuskom populacijom i ustanovili kako Tour de France biciklisti u prosjeku imaju 41 posto nižu stopu smrtnosti usporedno s ostalom populacijom. Oni su također imali 33 posto niži rizik umrijeti od srčanog ili moždanog, a njihov niži rizik od ukupne smrtnosti odnosio se na razne uzroke smrti, uključujući rak, s time da su izuzete traumatske nesreće. Mnogi su prethodno izražavali zabrinutost zbog vrlo intenzivnog načina treniranja biciklista i usporedili njihov tempo života s trkačima maratona. Kritizirali su ga, navodeći visok rizik od razvijanja bolesti srca, no ovo je istraživanje pobilo takva nagađanja ili ranije provedene studije. Poruka je jasna – čak i razina intenziteta u Tour de France utrci ne može skratiti vaš život, ukratko su objasnili stručnjaci.

Unatoč zdravstvenim dobrobitima koje pruža bicikliranje, česta vožnja bicikla povezana je s povećanim rizikom od razvijanja artritisa u koljenima, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta u Teheranu. Artritis koljena, ili osteoartritis, najčešći je oblik artritisa koji pogađa ljude. Obično se dijagnoza postavi u srednjoj dobi, kada se hrskavica zglobova potroši i ošteti. Osim biciklista, također su često pogođene osobe koje provode puno vremena čučeći. Saznajte više: Prostata: biciklisti imaju povišen PSA

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo