Ljepota

Ljepota

Body-building: utezima do skladnog tijela

Ako vam je vježbanje u krvi te ako se volite trošiti ponekad i do krajnjih granica – teretana je pravo mjesto za vas. Donosimo nekoliko tehničkih savjeta kako biste od sporta izvukli samo najbolje.

Ako vam se ne sviđa, ili vas čak deprimira atmosfera u gimnastičkim dvoranama pretrpanim različitim spravama za vježbanje, to nije razlog da odustanete. Vježbajte kod kuće. Utezi su za to idealni. Postoje klasični ili oni najnoviji, mekani, koji se posebnom trakom pričvrste za zapešće.

kŠto postižete

Bildanje je namijenjeno onima koji gimnastiku smatraju “previše mekanom”. Dobro je i za one koji se napokon žele riješiti slabili točaka: zaobljenog trbuha, opuštene stražnjice… To su vježbe kojima se tijelo oblikuje, a odatle im i naziv body-building. Vrlo važno pravilo je umjerenost.

U čemu vježbati

Opskrbite se prikladnim trikoom za bildanje i papučama za fitness koje amortiziraju udarce. Dva utega jednake težine, svaki po 1 kg, ne više.

Kako vježbati

Vježbajte najmanje svaki drugi dan. Počnite s 10 minuta i produljujte za 5 minuta svako sljedeće vježbanje. Ne vježbajte dulje od jedan sat. Prije početka vježbanja napravite nekoliko vježbi bez utega kojima ćete zagrijati mišiće. Za vrijeme vježbanja udišite dok se naprežete, a izdišite zrak dok opuštate mišiće. Nemojte naglo prestati, može se dogoditi da vam se koji mišić zakoči. Izvodite vježbe opuštanja. Jednostavna vježba za opuštanje: skakućite nekoliko minuta. Najbolje bi bilo odmah nakon vježbanja istuširati se mlakom vodom.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo