Ljepota

Ljepota

Bolesni ste: Vježbati ili ne?

Ako dvojite trebate li se suzdržati od treninga dok ste bolesni ili stisnuti zube i izdržati, stručnjaci savjetuju: vježbanje dok ste bolesni može vašem tijelu učiniti više loših nego dobrih stvari.

Dilema koja vječno muči rekreativce – vježbati ili se odmoriti dok ste bolesni – dobila je epilog u obliku savjeta stručnjaka. Naime, američki su kineziolozi savjetovali svim bolesnim vježbačima kada bi trebali uzeti dan-dva odmora, a kada je u redu nastaviti s treninzima. Sve ovisi o tome koje simptome imate i “gdje se oni nalaze”.

“Osobe koje muče neki simptomi iznad vrata, poput začepljenog nosa ili kihanja, u pravilu mogu vježbati i nastaviti sa svojom rutinom tjelovježbe. Međutim, osobe sa simptomima ispod vrata, kao što su vrućica, mučnina i bol u mišićima, trebale bi ostati u krevetu i oporaviti se”, savjetovala je profesorica kineziologije Karin Richards.

Valja zapamtiti kako se tijelo boli s bolešću, a to znači da je pod stresom, stoga dodatni stres u vidu intenzivnog vježbanja i napora može još više oslabjeti imunitet. Ako ste se ipak odlučili oglušiti na ove savjete i, unatoč prehladi, namjerili na treniranje u svom omiljenom fitnes centru, znajte kako druge osobe dovodite u opasnost od zaraze. Naime, bolesti se lako mogu prenijeti na druge osobe o takvom okolišu, stoga mislite na druge!

  • Vježbajte umjereno: smanjite intenzitet vježbi koje inače izvodite i prilagodite ih svom stanju. Primjerice, ako inače trčite pola sata, radije hodajte pod traci.
  • Istegnite se: istezanje mišića može pomoći i ublažiti pritisak ili simptome prehlade poput začepljenosti
  • Hidratacija je obavezna: osigurajte si dovoljno tekućine. Curenje nosa može dodatno ubrzati gubitak tekućina i nastupanje dehidracije, a razni ovlaživači sluznice nosa nakon nekog vremena mogu djelovati upravo suprotno – i osušiti ju. Pijte puno tekućine.

Najbolji način zaštite od bolesti je djelovati na vrijeme – redovito vježbajte tijekom cijele godine i hranite se zdravo. Konzumirajte puno svježeg voća, povrća, vlakna i cjelovitih žitarica. Jedino tako vaš će imunitet biti “nabildan” i spreman suočiti se s bolestima.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo