Ljepota

Ljepota

Evo što se događa s vašim tijelom kada preskačete treninge

Foto: Shutterstock

Svima se dogodi izostanak s treninga i razlozi mogu biti mnogobrojni, no koji god da jesu, često vode do još kojeg “preskočenog” treninga. Može li to dovesti do ozbiljnijih posljedica?

Preskakanje vježbanja nije isto što i uzeti odmor od treninga koji je uvijek potreban kako bi se mišići odmorili. Ukoliko preskakanje vježbanja postane navika, vaše tijelo će patiti i uzrokovati posljedice koje ne želite.

Ne postoji formula koliko je treninga potrebno propustiti da biste potpuno izgubili kondiciju, ali je jedno sigurno; ako ste vježbali intenzivno, oblik mišića će se sigurno zadržati dulje nego kod osoba koje vježbaju vrlo rijetko.

Prema jednom tekstu, objavljenom nedavno u znanstvenom magazinu “Nature”, rezultati istraživanja kažu da je čovjek stvoren kako bi mogao trenirati 300 puta godišnje, što znači kada izuzmemo praznike i vikende, trebali bi trenirati svaki dan u tjednu.

“Ako ubacimo ovu informaciju u kontekst pitanja o preskakanju treninga onda nam je jasno da je zasigurno bolje trenirati kontinuirano tijekom cijele godine bez prevelikih pauza.”, napominje kineziologinja Andrea Rukavina te pojašnjava zašto je tako:

“Kontinuitet treninga bez prevelike pauze (više od 5 dana) omogućava hormonalno prestruktiranje, sto znači postizanje sinergije djelovanja glavnih hormona sa sekundarnim prohormonima. Ukoliko radimo preveliku pauzu gubi se efekt stalne sinteze proteina u mišiću i sprečava se optimalno punjenje ugljikohidrata u mišićnim spremištima. “

Zaključak bi bio da se sve što smo napravili dugotrajnim treninzima i ulaganjem u izgradnju mišića dugom pauzom poništava i vraćamo se nekoliko stepenica unatrag.

“Jednom rekreativcu je važno trenirati raznovrsno, znači primjenjivati i integrirati različite tehnike treninga. Savjetujem stoga kontinuirane i raznovrsne treninge tijekom cijele godine ako želite uživati u dobrom zdravlju i zavidnoj formi.”, zaključuje Andreja.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Kardio vs. trening snage – što odabrati?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo