Ljepota

Ljepota

FitnessIndex nam pokazuje zašto bismo trebali početi vježbati

Foto: Shutterstock

FitnessIndex spaja trenere kineziologe, fitness centre i liječnike kako bi se vježbanje koristilo i kao zdravstvena terapija i kako bi se što bolje osjećali u svojem tijelu.

Znati da je vrijeme za početak vježbanja, vrlo je lako, dok je provođenje te odluke nešto teže, a još je teže znati što vaše tijelo točno treba i gdje ste najslabiji. Vježbanje se, zbog bolesti današnjice koje su upravo rezultat ubrzanog stila života, može pripisati i kao zdravstvena terapija. To je prepoznalo i Fitnes učilište u Hrvatskoj, koje je pokrenulo FitnessIndex i time spojilo trenere kineziologe i liječnike kako bi se zdravstveni problemi pacijenata prevenirali, kao i tretirali, i uz pomoć vježbanja.

FitnessIndex određuje stvarnu razinu tjelesne forme, a usmjerena je na određivanje prioriteta vježbanja, kao i na napredak u vježbanju.

10 razloga zbog kojih ćete odmah početi vježbati!

Odnosno, on se sastoji od:

  • određivanja zdravstvenog statusa

  • sastava tijela – odnosno relativan odnos između masnog i nemasnog tkiva u tijelu

  • funkcionalnosti – odnosno sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti kontroliranjem lokomotornog sustava, na primjer, fleksibilnost, ravnoteža i stabilnost trupa

  • mišićnog fitnessa – odnosno trening mišićne jakosti i izdržljivosti

  • kardio fitnessa – sposobnosti srca, pluća i mišića tijekom izvođenja specifičnih aktivnosti

  • kompenenti zdravstvenog fitnesa – kojem je cilj educirati vježbača o trenutnom zdravstvenom i tjelesnom stanju, a dobiveni rezultate koristiti u izradi programa vježbenja, a kasnije procjeniti i inspirati vježbača s ciljem poboljšanja njegova stanja

Njega za fitness – zaštitite kožu od iritacija i štetnih mikroba!

Kako bi liječnici i treneri u fitness centrima mogli sudjelovati u provođenju FitnessIndexa, i jedni i drugi trebaju proći kroz posebnu specijalizaciju na Fitnes učilištu, a zatim o zdravstvenim dobrobitima vježbanja uputiti svoje pacijente i vježbače.

Kada biste bili svjesni u kakvom se stanju nalazi vaše tijelo i organizam, vjerojatno biste lakše proveli odluku za vježbanjem u djelo, pogotovo sada kada se sve više prihvaća da često vježbanje i zdrava prehrana su prevencija najčešćim bolestima današnjice, poput kardiovaskularnih bolesti.  

Ne zaboravite izazov daske koji će vas u mjesec dana dovesti u dobru formua saznajte i kako da vam vježba bude igra!

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo