Hidratacija je važna kod vježbanja!

voda, vjezbanje, fitness

Kada vježbamo, naše se tijelo zagrijava, a kako ono ne bi "pregorjelo", znojenjem se visoka temperatura smanjuje. Ovisno o temperaturi, vlazi i intenzitetu tjelesne aktivnosti kojom se bavimo, tijelo će izlučivati više ili manje znoja i samim time će gubiti puno tekućine.

Nemojte se oslanjati na osjećaj žeđi koji nam daje do znanja da smo ostali "bez vode" kada je već prekasno. Vrlo je važno popiti puno tekućine prije početka tjelesne aktivnosti, jednako kao za vrijeme i poslije vježbanja kako bi mišići mogli nesmetano "obavljati svoj posao", a mi se što manje umorili.

Stručnjaci savjetuju konzumaciju dvije litre vode dnevno, a ako se bavite tjelovježbom, ova količina mora biti već. Popijte dvije čaše vode sat ili dva prije vježbanja i osigurajte svom tijelu neophodnu hidrataciju.

Za vrijeme vježbanja, bez obzira radi li se o trčanju, brzom hodanju, aerobiku ili kružnom treningu u teretani, popijte između 1,2 i 1,8 decilitara vode svakih petnaestak minuta. Također, kada završite s tjelovježbom, voda vam ne smije biti stranac.

Ako želite biti kirurški precizni u količini vode koju biste trebali konzumirati, izvažite se prije i poslije vježbanja te popijte šest decilitara vode za svakih 0,45 kilograma koje izgubite.

Koju vrstu tekućine je najbolje piti za hidrataciju organizma?

Za većinu tjelesnih aktivnosti je dovoljna obična pitka voda. Tu je Hrvatska u prednosti nad većinom zemalja Europe, pa i svijeta jer se u većini domaćinstava smije piti voda iz slavine.

Ako vježbate dulje od jednog sata, razrijedite voćni sok vodom ili popijte piće namijenjeno sportašima (možete ih kupiti u trgovini ili većini fitness centara) – na taj ćete način unijeti ugljikohidrate potrebne za stvaranje energije i nadoknadit ćete izgubljene elektrolite (kalij, magnezij i natrij) iz znoja.

Sportska pića kao što su Gatorade, Powerade ili All Sport dat će vam potrebnu dozu energije za intenzivniju tjelesnu aktivnost jer brzinski nadoknađuju izgubljene tekućine i povisuju šećer u krvi (glukozu). Idealni omjer bi trebao biti 14 grama ugljikohidrata, 28 miligrama kalija i 100 miligrama natrija u bočici od 0,25 litara. Preporučuju se ugljikohidrati iz glukoze, sukroze i fruktoze jer se brzo apsorbiraju. Svakako izbjegavajte gazirana i zaslađena pića.

Svakim danom na tržište izlazi sve veći broj "funkcionalnih voda" – voda koje su obogaćene određenim sastojcima i nutrijentima kako biste postigli određene rezultate. Posvetite malo pažnje njihovim deklaracija i proučite što zaista na njima piše. Koncentrirajte se na količinu minerala, ugljikohidrata i šećera.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!