Ljepota

Ljepota

Hipermobilnost zglobova – 7 simptoma koji upućuju da se radi o bolesti

Shutterstock

Izuzetno se mnogo govori o mobilnosti, fleksibilnosti te koliko je potonje važno u očuvanju naših zglobova/mišića od ozljede.

U velikom broju slučajeva možemo govoriti o rigidnosti zglobova te o smanjenom ROM-u (range of motion) i problemima koje uzrokuje spomenuto. Vrlo rijetko (ali se ipak
događa) imamo priliku susresti osobu koja je na drugom kraju dijagonale te ima problema s prevelikom pokretljivošću zglobova, odnosno muskulatura im ne predstavlja ograničavajući faktor – kao što je to slučaj kod većine nas.

Trener otkriva 9 razloga zašto trebate razmisliti o vježbanju s girjom

Iako bi na prvu mogli pomisliti “sretnici”, istina kaže da dotični imaju problema s jednom drugom temeljnom karakteristikom zgloba a to je stabilnost. Gray Cook, tvorac FMS sustava (Functional Movement Screen) je još davne 2003. postavio temelje, a 2010. konačno predstavio tezu po kojoj svaki zglob u ljudskom tijelu treba u isto vrijeme biti mobilan i stabilan; ali ovisno o poziciji i namjeni dotičnog zgloba, on je ili malo više mobilan (a manje stabilan) ili obratno.

Dakle, u zglobu imamo dvije determinante – mobilnost i stabilnost (fleksibilnost se odnosi na svojstvo mišića), i ako obje nisu jednako zadovoljene (ovisno o funkciji zgloba) tada nam se dešava problem. Problem u vidu nekontrole kretnje u zglobu, koji zbog velikog opsega pokreta i pod djelovanjem vanjskog opterećenja (težina bućice, šipke, girje….) može dovesti zglob u takav položaj (krajnji položaj zgloba) da muskulatura više nema mogućnosti vratiti pokret te dolazi do ozljede.

Mogli bi reći da je pokret prešao granicu preko koje nema povratka te djelovanje vanjske sile (težina nekog rekvizita ili vlastitog tijela) uzrokuje ozljedu. Upravo zato, osobe koje imaju problema sa hipermobilnošću zgloba/zglobova moraju poraditi na dvije
stvari:

 • Povećanju mišićne mase: Kako bi muskulatura mogla i morala iskontrolirati pokret kada već nemamo prirodnu restrikciju kretnje.
 • Apsolutnom fokusu na pravilnom vježbanju: Odnosno maksimalno kvalitetnom izvođenju svake vježbe kako nam se ne bi desila ozljeda, ali i kako bi naš CNS (centralni nervni sustav) mogao usvojiti pravilne obrasce kretanja/vježbanja pa donekle kontrolirao opseg svakog pokreta, tzv. svjesno vježbanje.

Ukoliko se pri vježbanju obrati pažnja na potonje, ne bi trebalo biti problema kod vježbanja/kretanja, ali nikada ne bi trebali smesti s uma što nam dobroga (ili manje dobroga) nosi ta naša hipermobilnost.

Vježbanje u trećoj životnoj dobi – što izbjegavati ako imate problema s kukom ili kralježnicom?

S medicinske strane, hipermobilnost može biti okarakterizirana kao bolest ukoliko se kod pacijenta javljaju ovi simptomi:

 1. Bol u zglobovima i mišićima
 2. Pucanje/preskakanje zgloba
 3. Zglobovi koji lako ispadaju iz svog prirodnog ležišta
 4. Česti umor u mišićima (muskulfiber)
 5. Česta uganuća/istegnuća
 6. Vrtoglavice i probavni problemi (Iritabilni Bowel Sindrom – IBS)
 7. Tanka/rastezljiva koža

Uzrok hipermobilnosti se vrlo često nalazi u genotipu odnosno onome što smo naslijedili od svojih roditelja. Generalno postoje četiri faktora koja utječu/uzrokuju hipermobilnost zglobova a oni su:

 • Struktura kolagena (protein kojeg imamo u određenim tipovima tkiva)
 • Oblik proksimalnog i distalnog djela svake kosti (koji u spoju sa susjednom kosti oblikuju zglob)
 • Tonus mišića (na ovo možemo utjecati jer nije pod genotipom)
 • Osjet tijela u prostoru (propriocepcija; treningom također možemo utjecati i na ovu varijablu)

Iako nije čest slučaj da se javljaju bolni simptomi, ponekad se ipak hipermobilnost može (i mora) okarakterizirati kao bolest koju treba tretirati kao i svaku drugu. Rješenje za ovaj problem se nalazi u kontroliranom vježbanju (uz nadzor kineziologa) te posjetima fizioterapeutu (manualna manipulacija i mogući ostali tretmani kao npr. magnet, ultrazvuk) kako bi nam se olakšala bol koju prouzrokuje hipermobilnost.

Kao što sam i napisao na početku članka, povećanje mišićne mase nam uvelike olakšava život, tako da je vježbanje ono na što bi se trebali fokusirati ukoliko patimo od sindroma hipermobilnosti. Naravno poneka zanimanja mogu itekako prosperirati od hipermobilnosti (dapače, dotično stanje je i poželjno) ali ista spadaju pod sferu sporta/kretanja (gimnastika, balet) tako da se ne mogu mjeriti s velikom većinom klasičnih sjedećih zanimanja.

Stoga ukoliko imate izraženu hipermobilnost na pojedinom zglobu (češće se događa da je hipermobilnost izražena na jednom zglobu, a ne na njih više), obratite pažnju da taj zglob želite stabilizirati kroz jačanje muskulature i svjesno angažiranog pokreta kako nam se ne bi dogodio pokret kojeg ne možete iskontrolirati muskulaturom te vas to odvede u ozljedu.

Trener izdvaja namirnice koje pomažu u izgradnji mišića i topljenju masnog tkiva

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo