Hoćete li biti vrhunski sportaš? Tajna je u pupku!

plivaci, plivanje, bazen, samopouzdanje, pobjednici

Stručnjaci su ustanovili razlog zbog kojeg tamnopute osobe dominiraju na trkalištu, a bijelci u bazenima: tajna je u položaju njihova pupka!

Koliko god nevjerojatno zvučalo, ovo su rezultati istraživača američkog Sveučilišta Duke. Prema njima, nije bitan izgled pupka, nego njegova pozicija u odnosu na cijelo tijelo. Fizikom su objasnili cijelu stvar.

"Pupak je središte gravitacije tijela, a ako se uspoređuju dva trkača ili plivača iste visine, od kojih je jedan tamnoput, a drugi je bijelac, nije bitna njihova ukupna visina, nego pozicija pupka. U arhitekturi ljudskog tijela, kod trkača zapadnoafričkog porijekla središte gravitacije je značajno više nego kod trkača europskog porijekla. Zato su oni u prednosti na trkalištu", objasnio je profesor Andre Bejan, voditelj studije.

Osobe zapadnoafričkog porijekla imaju dulje noge u odnosu na osobe europskih korijena, što znači da se njihov pupak nalazi koja tri centimetra više nego kod bijelaca. To znači da oni imaju "skrivenu visinu", koja je tri posto veća u odnosu na bijelce, a to im daje značajnu prednost u trčanju, objasnio je čelnik studije.

S druge strane, bijelci dominiraju u bazenima jer imaju dulji torzo – a pupak im se nalazi nešto niže.

"Plivanje je umjetnost surfanja na valu koji stvara plivač. Onaj plivač koji stvori veći val je najbrži, a dulji torzo će napraviti veći val. U pravilu, Europljani imaju tri posto dulji torzo nego Zapadnoafrikanci, što im daje prednost od 1,5 posto u bazenu", objasnio je profesor Bejan.

Dodao je kako Azijati imaju jednako dugačke torze kao i bijelci, te samim time i potencijal obaranja rekorda, međutim, njima nedostaje visina, što je uglavnom razlog njihovih lošijih rezultata.

U članku objavljenom u stručnom časopisu Journal of Design and Nature and Ecodynamics ističe se kako su mnogi znanstvenici izbjegavali provoditi istraživanja uspoređujući osobe različitih rasa, no, Bejan i kolege tvrde kako su se koncentrirali na geografsko porijeklo sportaša, a ne rasu. Za potrebe ove studije istražili su 100 godina obaranja rekorda trkača i trkačica, te plivača i plivačica.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!