Ljepota

Ljepota

Hodanje je bolje od trčanja

Hodanje ima mnoge prednosti pred trčanjem pa ga sportski liječnici preporučuju i sportašima, no ponajprije ljudima koji se premalo kreću.

kHodajući najbolje jačamo mišiće koji
su se opustili zbog dugih boravaka u uredu, automobilu ili naslonjaču. Hodanje može
pomoći i osobama na dijeti, jer se za sat hoda utroši oko 400 kalorija. Ali ne
samo to: glad nakon duge šetnje lakše je utažiti nego glad što nas obuzme nakon
trčanja.

1. Potiče krvotok

Od hodanja najviše koristi ima srce. Naime, svakodnevno rekreacijsko hodanje dobra je prevencija srčanih smetnji i smetnji krvotoka, a najviše će koristi imati oni koji su preboljeli infarkt. Hodanjem mišići dobivaju više krvi i tkivo je bolje prokrvljeno, posebno tkivo nogu. Stoga je hodanje izvrsna vježba za osobe s proširenim venama. Naime, stezanje mišića listova i bedara potiče dotok krvi u srce te sprečava zadržavanje krvi u venama nogu.

2. Ne ugrožava srce

Hodajući ne izlažemo srce posebnom naporu, štoviše, čini se da se ono manje napreže nego kada stojimo ili sjedimo. Trčanje zahtijeva od srca mnogo veće naprezanje, jer tada mu je potrebno mnogo više kisika.

3. Ne šteti mišićima, tetivama ili zglobovima

Jedna od osnovnih prednosti hodanja u odnosu na jogging jest u tome što hodati možete dugo, bez straha da ćete izazvati smetnje u mišićima, tetivama ili zglobovima. Hodanje je posve prirodno i ne predstavlja prevelik napor za mišiće, koljena i gležnjeve, dok tijekom trčanja trajno naprežemo noge.

4. Ne prijete vam ozljede

Dok hodate, napori kojima su izložene noge vrlo su mali. Dovoljno je spomenuti da je, dok hodamo, Ahilova tetiva izložena opterećenju od 500 kilograma, prema nekoliko tisuća kilograma dok trčimo. Ta težina može u loše izvježbanim nogama izazvati traume kao što su iščašenje koljena ili grčevi u mišićima.

k

5. Najbolje opuštanje

Osim fizičkog napora, trčanje zahtijeva i koncentraciju. Katkada se čak pretvara u pravo nadmetanje, ponajčešće sa samim sobom. Nasuprot tome, hodanje ne pretpostavlja nikakvo nadmetanje pa je idealno za svakodnevno opuštanje i oslobađanje od stresa, a usto vam dopušta da ostanete sami sa svojim mislima. Hodati znači posvetiti malo vremena samome sebi. Stoga je hodanje idealna fizička i psihička vježba za sve one koji provode mnogo sati u uredu, imaju višak kilograma ili osjećaju psihički zamor.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo