Ljepota

Ljepota

Hodanje je novo trčanje!

U kakvom god vam obliku naviše odgovaralo, hodanje je definitivno jedan od najboljih oblika rekreacije. Jeftin je, učinkovit i, ukoliko ste u društvu, može biti i iznimno zabavan.

Prednosti hodanja su brojne – opušta, smiruje, osnažuje duh i tijelo, poboljšava probavu, a nakon jedne žustre šetnje spavat ćete «kao beba». Hodanjem smanjujete rizik od oboljenja od krvožilnih bolesti, te regulirate povišen krvni tlak i odnos “dobrog” i “lošeg” kolesterola.

Kako pravilno “hodati”?

trcanje istezanje jogging jpgI hodanje, koliko god se jednostavnim činilo -jer ništa nije lakše od stavljanja noge ispred noge – ipak ima svoju tehniku. Najbolje je svaki korak započeti dodirivanjem tla stopalima od pete prema prstima, i sve pratiti radom ruku naprijed-natrag. Dužina i brzina koraka pritom je nešto što svaka osoba određuje individualno.

Nakon nekoliko prvih, laganijih šetnji probajte i brži tempo ili pronađite uspone kojima ćete se penjati. Dobro je u šetnju i uključiti bučice, bočice s vodom ili iskorake. Poanta je da šetnju povremeno prekinete drugim, kraćim oblicima vježbanje.

I na kraju, obavezno se primjereno i pripremno istegnite i lagano zagrijte jednostavnim vježbama na mjestu. Tijekom hodanja i u kratkim pauzama duboko dišite, a šetnju također završite opuštanjem i istezanjem.

 D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo