Intervalni trening je dvostruko učinkovitiji od normalnog vježbanja

Vjezbanje, teretana, fitness

Nedavna su istraživanja ukazala na činjenicu kako tradicionalni pristup vježbanju koji uključuje sate provedene u teretani možda i nije najbolji način za održavanje top forme.

kNaime, intervalni trening visokog intenziteta, izvorno kreiran za sportaše olimpijce, se pokazao dvostruko učinkovitiji od uobičajenog vježbanja. Osim što nudi bolje rezultate, ova vrsta vježbanja zahtijeva i manje vremena.

U pozitivne prednosti intervalnog treninga uvjerena je i Jan Helgerud, stručnjakinja za vježbanje s norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju.

"Intervalni trening je daleko superiorniji u odnosu na tradicionalno vježbanje. Prosječni bi vježbači morali nastojati odraditi četiri četverominutna seta vježbi s tri minute oporavka između njih. Kako bi se povećali rezultati i postigla optimalna reakcija mišića, setovi vježbi bi trebali biti intenzivni", poručila je Helgerud.

Iako se donedavno vjerovalo kako je intervalni trening preekstreman za prosječnu osobu, ovaj se način vježbanja pokazao kao iznimno učinkovit, čak i kod prosječnih vježbača. Istraživanja su naime pokazala da intervalni trening može udvostručiti izdržljivost, potaknuti organizam na korištenje veće količine kisika, te povećati brzinu i snagu.

kAko se pitate zašto je zahvaljujući intervalnom treningu moguće postići bolje rezultate i to u kratkom vremenskom roku - evo i odgovora:

"Brojne koristi vježbanja treba pripisati reakciji organizma na stres. Ako uznemirite svoje mišiće, dolazi do neravnoteže pa će vaše tijelo početi signalizirati puteve koji rezultiraju prilagodbama", pojašnjavaju stručnjaci.

Drugim riječima, umjerenim vježbanjem ne naprežemo tijelo dovoljno jako da izazovemo učinkovitu reakciju mišića. Kratki trening visokog intenziteta je zapravo pretvaranje postojećih mišićnih vlakana u one koje apsorbiraju kisik efikasnije i učinkovitije, pomažući osobama da sagore masnoću, izgrade mišića te poboljšaju ukupnu snagu.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!