Ljepota

Ljepota

Istegnite mišiće i spriječite ozljede!

“Nikad se ne istežem. Nemam dovoljno vremena i nije mi do dosadnog ležanja i rastezanja. Nakon vježbanja se uvijek žurim kući”. Zvuči vam poznato?

Od ovakvih se ljenčina trenerima diže kosa na glavi. I to s pravom. Jer istezanje je izuzetno važan dio tjelesne aktivnosti. Iako ponekad može izgledati zaglupljujuće, ono igra glavnu ulogu u ostvarivanju zdravih i kvalitetnih prednosti vježbanja.

Pozitivni učinci istezanja

kIstezanje pomaže u sprječavanju ozlijeda za vrijeme vježbanja. Osim toga, povećava fleksibilnost.

Pitate se na koji način? Istezanje čini mišiće fleksibilnima tako što ih izdužuje. Na primjer: kada izvodite vježbe za bicepse, morate savijati ruke i dizati ih prema ramenima.  Ako promotrite ovaj pokret primjetit ćete da se biceps skraćuje. Kad ispružite ruku u početni položaj produžujete mišić.

Ako vaši mišići nisu bili dugo u pogonu ili ako ih žestoko trenirate, velika je vjerojatnost da će doći do grčenja i kontrakcija kad npr. povremeno zaigrate nogomet ili košarku. Zahvaljujući istezanju mišića, vaše će tijelo, ali i udovi biti bolje pokretljiviji.

Sjećate li se upale mišića kroz koju prolazite nakon vježbanja ili napornog fizičkog posla? Kako biste preduhitrili ovu neugodnu pojavu, trebate se istezati. Na taj ćete način postići i zadržati fleksibilnost.

Plesači i sportaši poznaju korisnost istezanja

kPlesači i gimnastičari istezanjem povećavaju i održavaju fleksibilnost. Vjerojatno ste zapazili sportaše kako se zagrijavaju prije ulaska na teren. Oni prvo zagrijavaju mišiće, pa ih potom rastežu. To im pruža bolju fleksibilnost za vrijeme igranja i priprema njihove mišiće za predstojeći igru. Istezanje slijedi i nakon završetka utakmice.

Postoje razne vrste istezanja, od onog u paru do posebnog sportskog istezanja. O kojoj god aktivnosti bila riječ, važno je izdvojiti malo vremena za istezanje dok su mišići još uvijek topli. Pokušajte ne istezati hladne mišiće jer ih možete dodatno oštetiti ako su već bolni i ozlijeđeni.

Iako bi o korisnosti istezanja mogli pisati danima, nadamo se da su vas ovi osnovni i najvažniji razlozi uvjerili u njegovu važnost!

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo